Hiršeru 4. Kristalni globus!

Austrijski skijaš Marsel Hiršer ispisao je nove stranice istorije postavši prvi kojem je u istoriji pošlo za rukom da četiri godine zaredom osvoji Svetski kup.

Ostali sportovi 22.03.2015 | 12:20
Hiršeru 4. Kristalni globus!

Hiršer je pred poslednju trku sezone, nedeljni slalom u francuskom Maribelu, imao 60 bodova prednosti u odnosu na Norvežanina Ćetila Jansruda.

Iako je Jansrud imao teoretsku šansu da ga u nedelju nadmaši, norveški skijaš je odustao od učešća u slalomu, svojoj najlošijoj disciplini, i tako je Hiršer po treći put uspešno odbranio titulu.

Jansrud od 2011. godine nije završio nijednu trku u slalomu, pa njegova odluka da se u nedelju ne nađe na stazi nije iznenađujuća.

Hiršer je svoju prvu titulu u Svetskom kupu osvojio 2011. godine i od tada je nepobediv. Pre Austrijanca, po četiri Kristalna globusa osvojili su njegov sunarodnik Herman Majer, Švajcarac Pirmin Curbrigen i Gustav Teni iz Švajcarske. Više titula od njih ima samo Luksemburžanin Mar Đirardeli – pet, a Hiršer će naredne sezone imati priliku da ga sustigne.

Austrijanca definitivno naredne sezone očekuje još teži posao, pošto će se njegov najveći rival u poslednje tri godine Aksel Lund Svindal vratiti na stazu. Svindal je propustio celu sezonu u Svetskom kupu zbog povrede Ahilove tetive, a njegovo odsustvo Jansrud je na najbolji mogući način iskoristio.

Međutim, petu godinu zaredom titula je otišla u ruke skijaša kojem su specijalnost tehničke discipline, pošto je pre Hiršera Svetski kup osvojio Ivica Kostelić.

Hiršer je ove sezone ostvario ukupno sedam pobeda – pet u veleslalomu i dve u slalomu. Osvojio je već Kristalni globus u veleslalomu, a ima šansu da isto učini i u slalomu u nedelju, ali je favorit ipak Feliks Nojrojter, koji ima 55 bodova više od njega. Uz sve uspehe u Svetskom kupu, Hiršer je osvojio i zlato u superkombinaciji na Svetskom prvenstvu u Biver Kriku i Vejlu.

Komentari / 0

Ostavite komentar