Štediše "Bobar banke" došle na rub očaja

Deponenti i povjerioci Bobar banke koja je u likvidaciji još uvijek ne znaju šta će biti sa njihovim deponovanim sredstvima i drugim potraživanjima. Prije sastanka sa likvidacionim upravnikom banke, Miletom Maksimovićem, danas su u redovima čekali na zatvorene koverte u kojima je trebalo biti obavještenje o sudbini njihovih potraživanja.

Republika Srpska 20.03.2015 | 22:45
Štediše "Bobar banke" došle na rub očaja

Međutim, sadržajem pisama koja su im uručena obavješteni su uglavnom o odlaganju isplate. Priznato je 229 miliona potraživanja a osporeno ukupno 58 miliona potraživanja.

Koverte su uručene za 142 pravna lica i 312 fizičkih lica. Nakon otvaranja koverti ljudima nije laknulo. Uglavnom su izgledali kao osuđenici čija je kobna presuda samo odložena.

Prokopije Bajić priča kako je prodao imanje i uložio novac u banku. “Ničemu se ne nadam, nadam se da dobijem nešto i kupim kantu benzina da se polijem i platim novinarima da svake godine ostave poruku narodu da ne stavlja više u banku pare. Nek` drži u slamaricama nek` jedu miši. “

Očajan je i Ibrahim Vejsilović, podstanar koji živi od 300 KM penzije. Novac od prodate stare kuće, štedeći za novu, za koju je već dao 10 000 evra kapare, oročio je u “Bobar” banci. “Sve će propasti... I kapara i novac i stan. Već sam dva puta imao predinfarkt. Mojih 50 godina rada je na nuli”, priča Vejsilović, naglašavajući kako će se u Strazburu ako treba boriti za svoja prava.

Bijeljinskom preduzeću “Duvan” priznata su potraživanja u iznosu od 461 000 KM. Isplata novca je neizvjesna. Direktor “Duvana” Svetozar Mihajlović kaže da “kriminal koji se desio ima produženo dejstvo u procesu likvidacije”.

Kad je pokrenuta likvidacija “Bobar” banke bilo je najavljeno da će u roku od 2 mjeseca biti isplaćena potraživanja. Likvidacioni upravnik “Bobar” banke Mile Maksimović danas je rekao da još uvijek novca za isplatu nema te da nemaju procjenu da li će banka završiti u likvidaciji ili stečaju.

Jedan od razočaranih povjerilaca je i Predrag Vuković koji priča kako ima dvije nezbrinute kćerke i kako se nadao da će štednjom moći osnovno da im priušti. “Rekao sam ja njemu, samo je li on Mile, ne može valjati. Mile Dodik, Mile Radišić, Mile Maksimović. Da je i meni ime Mile volio bih već što mi je Predrag ime.”

Mile Maksimović, likvidacioni upravnik “Bobar” banke rekao istakao je plan da u ovoj godini budu izmirena potraživanja Agencije za osiguranje depozita u iznosu oko 86 miliona KM, nakon čega će biti razmotreno preostalih 160 miliona zamrznutih depozita.

On procjenjuje da će proces likvidacije “Bobar” banke potrajati narednih nekoliko godina s obzirom da se očekuje da će veliki broj predmeta završiti na sudovima.

BN TV

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

niko

20.03.2015 13:33

Sve je to Mile potrosio!

ODGOVORITE
Name

Milojko

20.03.2015 13:42

Javite se Miloradu Dodiku, on če vam vratiti vaš uloženi novac u BOBAR SNSD BANKU.

ODGOVORITE
Name

auslender

21.03.2015 08:16

Sva potraživanja se komotno mogu naplatiti iz imovine direktorice službe za bankarstvo-zato što nije radila svoj posao- SNSD članova parlamenta kao i njihovi koalicioni partneri u vlasti-zato što su oni aminovali ovaj kriminal- Baje ne prvog čovjeka SNSD-a već vlasnika 1/1 SNSD-a i kreatora svih koruptivnih radnji u RS-u.

Name

bijeljina

20.03.2015 13:47

Prvo treba da odgovaraju direktori banke i filijala za sve sto se desavalo proteklih godina. Svojim prikrivanjem i saucesnistvom u ovom zlocinu, doveli su u bezizlaznu situaciju mnoge firme, fizicka lica,stedise itd. Pa neka oni onda rasprodaju svoju imovinu a nije mala pa neka namire stedisama. Mnogo je malih firmi propalo zbog takvog odnosa. Oni su se zabavili oko milionskih kredita a sve one firme koje su se borile da vracaju kredite, pustili su niz vodu. To je trajalo u protekle dvije godine.

ODGOVORITE
Name

Igor BL

20.03.2015 14:52

Kad cujem da covjek kojem je sve pokradeno kaze da ce sebe da zapali a pri tom zna ko ga je prevario i gdje su mu pare nije mi jasna ta reakcija ! Pa sta misli da ce se na to neko smilovati i odreagovati ?! Da je on duzan bez milosti bi ga izbacili iz kuce. Ovaj narod nema pravu opoziciju koja ce ga povesti da predje iz feudalnog u kapitalisticko drustvo a to moze samo revoluciom.

ODGOVORITE
Name

stedisa

20.03.2015 15:02

Pa sto lopovi prvo ne namire stedise koji su ulozili gotov novac pa onda agenciju?

ODGOVORITE
Name

izbori

20.03.2015 15:05

Ne mogu da shvatim da neko trazi pare u propaloj banci,kad su bili izbori u kampanju su se ulozile te pare,djelili su ko je god glasao za njih,moje djete je dobilo 50KM a ja 100KM i sta je banka uradila, BANKROTIRALA, zovite glavnog!

ODGOVORITE
Name

TAKO JE

20.03.2015 15:33

DOBRO KAZES ZVACU TE ZA SVJEDOKA KAD IH BUDEM TUZIO !!

Name

harakiro

20.03.2015 16:56

Menije propalo 100 h € al dajem jos 100 h € tko skine Kaponea.

ODGOVORITE
Name

bosanko

20.03.2015 20:16

Sta ste se skupili tu svi trkom u Doboj mijenjat načelnika a pare vam ne trebaju pare su kod Dode.

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

21.03.2015 13:20

Propala banka propao novac, uz izuzetke odabranih i probranih. Kao i sve drugo što je ovdje.

ODGOVORITE
Name

Para nema za sve..

21.03.2015 13:23

O tome ću misliti prekosutra. Danas rušimo Džaferovića, sutra gradonačelnika Doboja, neka sve ide po redu, malo drumom malo šumom...

ODGOVORITE
Name

ljubica

26.05.2016 19:38

Vidi Vejsilović Ibrahima kako cvili kada njega prevare, a trijumfuje kada on nekog prevari kao što je mene prevario. Žao mi je osalih štediša i želim im da dođu do svog novca.Vejsilovićima (mislim na kompletnu obitelj) poručujem - dobro se dobrim vraća kao i ono drugo, sram i stid da vas bude.

ODGOVORITE
Name

Magdalena

10.06.2016 20:28

Poruka samo za štedišu Vejsilović Ibrahima - OTETO PROKLETO, KAKO DOŠLO TAKO I OTIŠLO. HA,HAAA,HAHA!

ODGOVORITE