SNSD gubi vlast u I. Novom Sarajevu?

U Republici Srpskoj poslednjih mjeseci aktuelne su promjene lokalnih skupštinskih većina. Tom trendu mogla bi se priključiti i Opština Istočno Novo Sarajevo jer su, u ionako tijesnoj skupštinskoj većini, tri odbornika najvjerovatnije u sukobu interesa.

Srbija 19.03.2015 | 22:48
SNSD gubi vlast u I. Novom Sarajevu?

Odbornik NDP-a u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo Niko Trifković istovremeno je zaposlen u Opštini kao vozač načelnika, što bi prema Zakonu o lokalnoj uptavi trebao biti sukob interesa.

Odbornik SNSD-a Savo Lalović, vlasnik i direktor građevinskog preduzeća, trenutno izvodi radove na dogradnji Doma zdravlja u Istočnom Novom Sarajevu, a za taj posao od Opštine je dobio 100 hiljada maraka.

Opština je suvlasnik pomenutog objekta a Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske precizira da odbornici dok vrše funkciju ne mogu biti direktori firmi koje posluju sa opštinom ako je vrijednost ugovorenog posla veća od 30 hiljada maraka.

Nejasna je i pozicija direktora Doma zdravlja Dragana Krstovića koji je već ispunio uslove za odlazak u penziju i po godinama staža i po starosnoj granici. Krstović je i odbornik PDP-a u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo koja odobrava budžet Doma zdravlja.

Pomenuti odbornici nisu bili spremni stati pred našu kameru, ali se oglasio prvi čovjek opštine.

"Republička komisija za ocjenu sukoba interesa nadležna je da procjeni da li je neki odbornik u sukobu interesa ili ne. Postoje i ostale nadležne institucije koje su tu da procjene ima li, na bazi nekog zakona, sukoba interesa kod nekih odbornika. Uostalom svako ko smatra da je neki odbornik u sukobu interesa ima pravo da nadležnoj komisiji ili instituciji podnese taj zahtjev i oni će procjeniti, odnosno Skupština opštine ili ja kao načelnik ukoliko budem nadležan, da li je neko u sukobu interesa ili ne'', kaže načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

U opozcionom SDS-u ističu da su načelnika više puta upozoravali da krši Zakon o javnoj upravi jer je njegov vozač ujedno i odbornik Skupštine opštine što je po njima, klasičan sukob interesa.

"Imali smo čvrsto obećanje načelnika da će on to oktobra prošle godine da završi. Na kraju godine nas je obavijestio da on to ne može da uradi. Ne znam zašto je to problem kada treba samo da ispoštuje Zakon'', ističe Slavko Tošović šef Kluba odbornika SDS-a.

Kolegijum Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo krajem prošle godine od nadležnih institucija Republike Srpske zatražio je mišljenje u vezi tri odbornika za koje se sumnja da su u sukobu interesa.

Prije nekoliko dana u Opštini je bila inspekcija Ministarstva lokalne uprave, vezano za slučaj Nike Trfkovića, dok iz Ministrastva zdravlja i Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa, koje su nadležne za slučaj Dragana Krstovića i Save Lalovića, do danas nema odgovora.

"Bitno je javnost obavijestiti da su sve odluke donesene u poslednjih pola godine, a moža i više, nezakonite jer u njihovom donošenju učestvuju odbornici koji po zakonu tu ne mogu da budu. To načelniku i skupštinskoj većini ne smeta'', tvrdi Slavko Tošović.

Nejasno je i ko čini skupštinsku većinu u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Nakon lokalnih izbora sporazum o saradnji potpisali su SNSD, DNS, NDP, Srpska radikalna Stranka i dva od tri odbornika PDP-a.

U opozciji su ostali poslanici SDS-a, Socijalističke partije i jedan PDP-ovac.

Odnos snaga tada je bio 12-7, međutim danas je, kako objašnjava predsjednik Skupštine opštine radikal Dejan Šantić, računica drugačija.

"DNS i Srpska radikalna stranka nisu dio većine. To je većina koja podržava kriminalne radnje jednog stranačkog partnera iz PDP-a. U ovom trenutku mi smo opozicija takvoj vlasti'', jasan je Šantić.

Trenutni odnos snaga je 10-9.

U vladajućoj koalici ostalo je 6 odbornika SNSD-a od kojih je jedan Savo Lalović, dva odbornika PDP-a od kojih je jedan doktor Dragan Krstović, jedan nezavisni odbornik koji je napustio SDS, te odbornik NDP-a Niko Trifković.

Na strani opozicije su 5 odbornika SDS-a te po jedan iz PDP-a, Srpske radikalne stranke, DNS-a i Socijalističke partije.

Izvjesno je da skupštinska većina pada ako se dokaže sukob interesa u slučaju odbornika PDP-a ili NDP-a.


(BN TV)

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

PDP

19.03.2015 13:47

PDP mora riješiti stanje u ovoj opštini po pitanju tri odbornika. Znamo da su dva od tri u vlasti, jedan je opozicija. To se mora riješiti na stranačkim organima partije, Predsjedništvo i Glavni odbor partije to moraju riješiti. pe-de-pe-ovac

ODGOVORITE
Name

DOPUNA:

19.03.2015 19:53

U korist Saveza za promjene.

Name

Dragan

21.03.2015 08:59

U korist ličnih interesa Zorana Tešanovića koji je i jedini problem PDP a.

Name

janja

19.03.2015 13:50

Ljubisa Cosic je do sada najbolji nacelnik I.N.Sarajeva. To je istina.

ODGOVORITE
Name

promjene

19.03.2015 17:00

Treba lokalne izbore raspisati. Ali ovaj put iz dzepova politicara finansirati.

ODGOVORITE
Name

Grifon

19.03.2015 18:03

Cinjenica je da je Cosic do sada najbolji nacelnik ove opstine, ali steta je sto predsjednik skupstine ne razumije najbolje situaciju. Kada bi podrzao nacelnika u borbi za bolju opstinu, a manje se bavio nebitnim stvarima zaista bih mogli napraviti mnogo za samu opstinu i njene stanovnike. Jeste da je Stupar rak rana i jednom i drugom, ali ni njegova nece dugo.

ODGOVORITE
Name

master-magistar

19.03.2015 19:10

Ako Vam je najbolji načelnik, onda se okupajte u njegovom Akva parku, koji je obećao u predizbornoj kampanji.

Name

Maja

19.03.2015 19:32

Mozda jeste obecanje akva park ali svakako da su mnogo znacajniji projekti novi dom zdravlja i pogotovo djecije obdaniste. Zelim da moje dijete ima normalno predskolsko obrazovanje i dobru zdravstvenu zastitu i smatram da je svakom normalnom čovjeku to vaznije od nekog bazena. Zato podrzavam odluku, ako je tako uopste bilo, da se grade ova dva objekta a ne akva park. Svako normalan bi to isto trebao misliti.

Name

члан СРС

19.03.2015 21:41

Одлично предсједник скупштине разумије ситуацију и зато се и супроставио лакрдији у режији ПДП. А начелник ради само на личним интересима ПДП. Не занима га општина и ништа позитивно није урадио.

Name

Sasa

19.03.2015 18:19

Predsjednik GO NDPa Doboj predlazio koaliciju sa SNSD - Milorad Dodik u cilju formiranja Vlade nacionalnog spasa? Na pomolu promjene vecina!!

ODGOVORITE
Name

dragica

19.03.2015 18:43

Hahaha jest ih krenulo...

ODGOVORITE
Name

realno

19.03.2015 18:56

Cinjenica jeste da je Cosic najbolji nacelnik do sada sto se odbornika i ostalih tice bez komentara.

ODGOVORITE
Name

007

19.03.2015 18:57

Ovo ima samo kod nas.Dva PDP.ca u poziciji jedan u opziciji.ČetiriSDS-ca u opoziciji jedan u poziciji.Samo Tošović galami jer nije u poziciji.

ODGOVORITE
Name

Раде агресор

19.03.2015 19:23

Мијењати него шта, шта ће господин Ћосић на тој функцији, јер дипломираном економисти и није мјесто ту.Он није квалификован јер нема факултет за физичку културу. Славка Тошовића поново за начелника, он никада није био у сукобу интереса, а провјерени је поштењачина. Кад би се заје.....

ODGOVORITE
Name

Раде агресор за драгицу

19.03.2015 19:29

Гдје си душо да и нас једном крене.

ODGOVORITE
Name

laki

19.03.2015 19:38

Molim vas izneste bar jednu cinjenicu po čemu je Ćosa dasad najbolji načelnik.

ODGOVORITE
Name

istocno sarajevo

19.03.2015 19:55

Po cemu vam je Cosic najbolji nacelnik? Sta je to uradio?

ODGOVORITE
Name

master-magistar

19.03.2015 20:17

Pa taj isti Ćosić je obećavao građanima da će napraviti Akva park a napravio mali šetači park koji je najskuplje koštao u regionu. Možda je umjesto bazena on mislio na onu malu fontanu što su pravili. Vjerovatno misli da je Akva samo voda na latinskom pa narod neće ni skontati da ih je obmanuo.

ODGOVORITE
Name

stanovnik i.n.sarajeva

19.03.2015 20:22

Ljubisa Ćosic je covjek koji stoji na usluzi svom narodu i vecina gradjana ga postuje i podrzava .

ODGOVORITE
Name

члан СРС

19.03.2015 21:44

Видјећемо 2016

Name

Sova

19.03.2015 20:25

Kako nije najbolji od lokalne samouprave napravio cirkus,čuj načelnice odjeljena mu Damjanovićka i Lalovićka.Samo reći Bože ti sačuvaj!

ODGOVORITE
Name

za janju

19.03.2015 22:00

Ljubisa Cosic je jedan veliki lazov i prevarant.Kao i njegove kolege iz SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

....

19.03.2015 22:33

Banja luku preuzima sds a doboj snsd i tako ce biti u vecini gradova jer je narod sit lazi i prevare a pobjednik izbora narednih nece biti niko

ODGOVORITE
Name

radikal

20.03.2015 07:15

Bravo za radikale i Santica. Uspjeli su dokazati malverzacije i kradje u reziji PDP, koje im je tolerisao nacelnik Cosic.

ODGOVORITE
Name

filip

21.03.2015 08:09

Da i u Gradisci su izgubili.

ODGOVORITE
Name

прц прц...

22.03.2015 00:49

Епски радикализам У данима када Шантић Јанковићу скиде главу, и доказа свој општини ко на крају би у праву. А Љубиша чупа косу, оно мало што је има. Па проклиње судбу своју што се слиза са Ступарима. Зар да мене великана са Булога покрај Пала пред народом баш понизи проклетник из Радикала. А са леђа Дејан Шешељ отима ми Лукавицу јер сам мјесто њега гуро свој јарана Копривицу. Ступар Вељко поблиједио, људи моји шта је ово!? Како да ме поразише, прерано се обрадово. Ти мрски ми радикали уништише Јанковића. Све се бојим да не крену на Банета Трифковића. И рођака његовога, вјерног брата, нашег дику. Возача и одборника Трифковића нашег Нику. А Нико се презнојава, трза главу, косу стреса. Јер инспектор рече да је у сукобу интереса. И Крстовић глас изгуби. Лоше му је, тешко дише. Како ствари сада стоје и њему се црно пише. Општина је пред расулом, бесане су ноћи дуге. Побједише радикали, треба признат', нема друге.

ODGOVORITE
Name

Helena Polić Gojković

22.04.2015 12:20

Nosioc liste, vrli SNSD graditelj treću godinu se vija i izbjegava tužbe ZA NEKVALITETNU GRADNJU po Sudu ( indirektno za pljačku građana kojima je prodao stanove ) ...skupi se kao jadnik prvi dio na ročištu, hljeba da mu udjeliš... zar su na čast i u interesu takvi likovi i takve radnje, a zar ja to primjer vladavine SNSD !!!

ODGOVORITE