СНСД губи власт у И. Новом Сарајеву?

У Републици Српској последњих мјесеци актуелне су промјене локалних скупштинских већина. Том тренду могла би се прикључити и Општина Источно Ново Сарајево јер су, у ионако тијесној скупштинској већини, три одборника највјероватније у сукобу интереса.

Србија 19.03.2015 | 22:48
СНСД губи власт у И. Новом Сарајеву?

Одборник НДП-а у Скупштини општине Источно Ново Сарајево Нико Трифковић истовремено је запослен у Општини као возач начелника, што би према Закону о локалној уптави требао бити сукоб интереса.

Одборник СНСД-а Саво Лаловић, власник и директор грађевинског предузећа, тренутно изводи радове на доградњи Дома здравља у Источном Новом Сарајеву, а за тај посао од Општине је добио 100 хиљада марака.

Општина је сувласник поменутог објекта а Закон о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске прецизира да одборници док врше функцију не могу бити директори фирми које послују са општином ако је вриједност уговореног посла већа од 30 хиљада марака.

Нејасна је и позиција директора Дома здравља Драгана Крстовића који је већ испунио услове за одлазак у пензију и по годинама стажа и по старосној граници. Крстовић је и одборник ПДП-а у Скупштини општине Источно Ново Сарајево која одобрава буџет Дома здравља.

Поменути одборници нису били спремни стати пред нашу камеру, али се огласио први човјек општине.

"Републичка комисија за оцјену сукоба интереса надлежна је да процјени да ли је неки одборник у сукобу интереса или не. Постоје и остале надлежне институције које су ту да процјене има ли, на бази неког закона, сукоба интереса код неких одборника. Уосталом свако ко сматра да је неки одборник у сукобу интереса има право да надлежној комисији или институцији поднесе тај захтјев и они ће процјенити, односно Скупштина општине или ја као начелник уколико будем надлежан, да ли је неко у сукобу интереса или не'', каже начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић.

У опозционом СДС-у истичу да су начелника више пута упозоравали да крши Закон о јавној управи јер је његов возач уједно и одборник Скупштине општине што је по њима, класичан сукоб интереса.

"Имали смо чврсто обећање начелника да ће он то октобра прошле године да заврши. На крају године нас је обавијестио да он то не може да уради. Не знам зашто је то проблем када треба само да испоштује Закон'', истиче Славко Тошовић шеф Клуба одборника СДС-а.

Колегијум Скупштине општине Источно Ново Сарајево крајем прошле године од надлежних институција Републике Српске затражио је мишљење у вези три одборника за које се сумња да су у сукобу интереса.

Прије неколико дана у Општини је била инспекција Министарства локалне управе, везано за случај Нике Трфковића, док из Министраства здравља и Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса, које су надлежне за случај Драгана Крстовића и Саве Лаловића, до данас нема одговора.

"Битно је јавност обавијестити да су све одлуке донесене у последњих пола године, а можа и више, незаконите јер у њиховом доношењу учествују одборници који по закону ту не могу да буду. То начелнику и скупштинској већини не смета'', тврди Славко Тошовић.

Нејасно је и ко чини скупштинску већину у општини Источно Ново Сарајево.

Након локалних избора споразум о сарадњи потписали су СНСД, ДНС, НДП, Српска радикална Странка и два од три одборника ПДП-а.

У опозцији су остали посланици СДС-а, Социјалистичке партије и један ПДП-овац.

Однос снага тада је био 12-7, међутим данас је, како објашњава предсједник Скупштине општине радикал Дејан Шантић, рачуница другачија.

"ДНС и Српска радикална странка нису дио већине. То је већина која подржава криминалне радње једног страначког партнера из ПДП-а. У овом тренутку ми смо опозиција таквој власти'', јасан је Шантић.

Тренутни однос снага је 10-9.

У владајућој коалици остало је 6 одборника СНСД-а од којих је један Саво Лаловић, два одборника ПДП-а од којих је један доктор Драган Крстовић, један независни одборник који је напустио СДС, те одборник НДП-а Нико Трифковић.

На страни опозиције су 5 одборника СДС-а те по један из ПДП-а, Српске радикалне странке, ДНС-а и Социјалистичке партије.

Извјесно је да скупштинска већина пада ако се докаже сукоб интереса у случају одборника ПДП-а или НДП-а.


(БН ТВ)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

ПДП

19.03.2015 13:47

ПДП мора ријешити стање у овој општини по питању три одборника. Знамо да су два од три у власти, један је опозиција. То се мора ријешити на страначким органима партије, Предсједништво и Главни одбор партије то морају ријешити. пе-де-пе-овац

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОПУНА:

19.03.2015 19:53

У корист Савеза за промјене.

Name

Драган

21.03.2015 08:59

У корист личних интереса Зорана Тешановића који је и једини проблем ПДП а.

Name

јања

19.03.2015 13:50

Љубиса Цосиц је до сада најбољи нацелник И.Н.Сарајева. То је истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

промјене

19.03.2015 17:00

Треба локалне изборе расписати. Али овај пут из дзепова политицара финансирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грифон

19.03.2015 18:03

Цињеница је да је Цосиц до сада најбољи нацелник ове опстине, али стета је сто предсједник скупстине не разумије најбоље ситуацију. Када би подрзао нацелника у борби за бољу опстину, а мање се бавио небитним стварима заиста бих могли направити много за саму опстину и њене становнике. Јесте да је Ступар рак рана и једном и другом, али ни његова неце дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мастер-магистар

19.03.2015 19:10

Ако Вам је најбољи начелник, онда се окупајте у његовом Аква парку, који је обећао у предизборној кампањи.

Name

Маја

19.03.2015 19:32

Мозда јесте обецање аква парк али свакако да су много знацајнији пројекти нови дом здравља и поготово дјеције обданисте. Зелим да моје дијете има нормално предсколско образовање и добру здравствену заститу и сматрам да је сваком нормалном човјеку то вазније од неког базена. Зато подрзавам одлуку, ако је тако уопсте било, да се граде ова два објекта а не аква парк. Свако нормалан би то исто требао мислити.

Name

члан СРС

19.03.2015 21:41

Одлично предсједник скупштине разумије ситуацију и зато се и супроставио лакрдији у режији ПДП. А начелник ради само на личним интересима ПДП. Не занима га општина и ништа позитивно није урадио.

Name

Саса

19.03.2015 18:19

Предсједник ГО НДПа Добој предлазио коалицију са СНСД - Милорад Додик у циљу формирања Владе националног спаса? На помолу промјене вецина!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

драгица

19.03.2015 18:43

Хахаха јест их кренуло...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

19.03.2015 18:56

Цињеница јесте да је Цосиц најбољи нацелник до сада сто се одборника и осталих тице без коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

19.03.2015 18:57

Ово има само код нас.Два ПДП.ца у позицији један у опзицији.ЧетириСДС-ца у опозицији један у позицији.Само Тошовић галами јер није у позицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде агресор

19.03.2015 19:23

Мијењати него шта, шта ће господин Ћосић на тој функцији, јер дипломираном економисти и није мјесто ту.Он није квалификован јер нема факултет за физичку културу. Славка Тошовића поново за начелника, он никада није био у сукобу интереса, а провјерени је поштењачина. Кад би се заје.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде агресор за драгицу

19.03.2015 19:29

Гдје си душо да и нас једном крене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

19.03.2015 19:38

Молим вас изнесте бар једну цињеницу по чему је Ћоса дасад најбољи начелник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно сарајево

19.03.2015 19:55

По цему вам је Цосиц најбољи нацелник? Ста је то урадио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мастер-магистар

19.03.2015 20:17

Па тај исти Ћосић је обећавао грађанима да ће направити Аква парк а направио мали шетачи парк који је најскупље коштао у региону. Можда је умјесто базена он мислио на ону малу фонтану што су правили. Вјероватно мисли да је Аква само вода на латинском па народ неће ни сконтати да их је обмануо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

становник и.н.сарајева

19.03.2015 20:22

Љубиса Ћосиц је цовјек који стоји на услузи свом народу и вецина градјана га постује и подрзава .

ОДГОВОРИТЕ
Name

члан СРС

19.03.2015 21:44

Видјећемо 2016

Name

Сова

19.03.2015 20:25

Како није најбољи од локалне самоуправе направио циркус,чуј начелнице одјељена му Дамјановићка и Лаловићка.Само рећи Боже ти сачувај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за јању

19.03.2015 22:00

Љубиса Цосиц је један велики лазов и преварант.Као и његове колеге из СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

....

19.03.2015 22:33

Бања луку преузима сдс а добој снсд и тако це бити у вецини градова јер је народ сит лази и преваре а побједник избора наредних неце бити нико

ОДГОВОРИТЕ
Name

радикал

20.03.2015 07:15

Браво за радикале и Сантица. Успјели су доказати малверзације и крадје у резији ПДП, које им је толерисао нацелник Цосиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

филип

21.03.2015 08:09

Да и у Градисци су изгубили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прц прц...

22.03.2015 00:49

Епски радикализам У данима када Шантић Јанковићу скиде главу, и доказа свој општини ко на крају би у праву. А Љубиша чупа косу, оно мало што је има. Па проклиње судбу своју што се слиза са Ступарима. Зар да мене великана са Булога покрај Пала пред народом баш понизи проклетник из Радикала. А са леђа Дејан Шешељ отима ми Лукавицу јер сам мјесто њега гуро свој јарана Копривицу. Ступар Вељко поблиједио, људи моји шта је ово!? Како да ме поразише, прерано се обрадово. Ти мрски ми радикали уништише Јанковића. Све се бојим да не крену на Банета Трифковића. И рођака његовога, вјерног брата, нашег дику. Возача и одборника Трифковића нашег Нику. А Нико се презнојава, трза главу, косу стреса. Јер инспектор рече да је у сукобу интереса. И Крстовић глас изгуби. Лоше му је, тешко дише. Како ствари сада стоје и њему се црно пише. Општина је пред расулом, бесане су ноћи дуге. Побједише радикали, треба признат', нема друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хелена Полић Гојковић

22.04.2015 12:20

Носиоц листе, врли СНСД градитељ трећу годину се вија и избјегава тужбе ЗА НЕКВАЛИТЕТНУ ГРАДЊУ по Суду ( индиректно за пљачку грађана којима је продао станове ) ...скупи се као јадник први дио на рочишту, хљеба да му удјелиш... зар су на част и у интересу такви ликови и такве радње, а зар ја то примјер владавине СНСД !!!

ОДГОВОРИТЕ