Katana: Moj odgovor svim "miloradima dodicima"

Novinarka dnevnie novine "Oslobođenje" Gordana Katana odgovorila je na vulgarne i nacionalističke komentare koje joj je uputio predsjednik RS-a Milorad Dodik tokom konferencije za novinare u Banjaluci, koja je održana nakon zasjedanja Glavnog odbora SNSD-a. Poručila je da ona "nije stalak za mikrofon, ni stenograf", i da to nikada neće biti.

Bosna i Hercegovina 16.03.2015 | 07:07
Katana: Moj odgovor svim "miloradima dodicima"

"Biti novinar znači iz dana u dan kritički ispitivati stvarnost. Ne lagati. Postavljati pitanja, tražiti odgovore. U ime svih onih koji nemaju privilegiju javne riječi. U BiH pogotovo. Zbog ubijenih, prognanih, prevarenih, gladnih, zbog Srebrenice, Tomašice, Kazana... Put je to kojim se teže ide. Koji sam sama odabrala i nikada nisam požalila", navela je Katana u svom komentaru na Fejsbuku.

Istakla je da bi u slučaju da je drugačije postupila barem jednom, to značilo da je izdala sebe, vlastite principe i ljude kojima je vjerovala.

"Naravno onima koji lažu, kradu i koji to čine navodno u ime svog naroda, etnosa, ljudi poput mene se ne sviđaju. Mi smo, mada je teško povjerovati da takvi imaju savjest, makar onaj sitni crv koji nagriza njihovo samozadovoljstvo, onaj kamičak u cipeli koji žulja. I jedini odgovor na to su uvrede, pogrde, prijetnje. Jer to je jedini jezik kojim umiju govoriti. Ja nisam stalak za mikrofon. Ni stenograf. I nikada neću to biti. Eto to je moj odgovor svim miloradima dodicima, sviđalo im se to ili ne", poručila je novinarka Katana.

Podsjetimo, Dodik je ovoj novinarki nakon postavljenih pitanja o zbivanjima u njegovoj stranci, kao i izbjegavanju trogodišnje zatvorske kazne i bijegu iz Republike Srpske Mileta Radišića, uputio niz neumjesnih komentara o njenom izgledu, medijskoj kući u kojoj radi, te nacionalnoj pripadnosti.

Ovo njegovo ponašanje naišlo je na oštro osuđivanje medijskih kuća, te Upravnog odbora Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima.

Izvor: Klix.ba




Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Tamo Daleko Breee

16.03.2015 06:18

Dokle bre vise laganja i mazanja ociju crni Milo(k)rade sa svim tvojim marionetama K(l)osarcima...

ODGOVORITE
Name

PETAR

16.03.2015 06:46

UVIJEK JE BILO NA SILU ODROVORITI SILOM ALI TO ZA NASEG MILOG PREDSJEDNIKA NE VAZI, JER SE PONASA SVEMOGUCIM, A KRIVAC JE NAROD KOJI GA TRPI.

ODGOVORITE
Name

NASILNIK

16.03.2015 06:47

Kada pročitam ovaj tekst, onda se slažem da je glavni Baja Predsjednik SNSD-a, a da li je Predsjednik svih građana Republike Srpske, to je veoma diskutabilno, jer to potvrđuje računica, dakle, preko 50% izađe građana na glasanje i od toga dobije za promil više od te polovine, i rezulat je da je on predsjednik 20-30% građana. Glavni Baja se predimenzionisao i osilio, tako da vrijeđa sve i svakoga, te ga kao "Predsjednika RS" osuđujem za nedolčično ponašanje, gdje sve građane ponižava i vrijeđa do bola, a kao predsjednik SNSD-a je odgovoran CIK BiH kojim mu to toleriše. Građani i te kako su upoznati sa njegovim gnusnom vrijeđanjem novinara i TV kuća, što znači da je sve zapisano slikom i tonom kako i Vaš slučaj poštovana gospođo Katana, tako da glavni Baja ima priliku vrlo brzo da odgovara kao i za kriminalna djela. Živi bili pa vidjeli, a Vama plodonosan rad i objektivno objavljivanje svih članaka.

ODGOVORITE
Name

Veteran

16.03.2015 07:08

NEKA I SRPSKI NOVINARI ISTRAŽUJU GDJE SU POBIJENI NEVINI CIVILI, I BORCI.SUDSTVO BIH JE CIRKUS, I TREBA JAČE UDARITI PO NJEMU.

Name

GDS

16.03.2015 06:50

Nije njemu prvi put da se tako ponasa sa novinarima. Ili ih psuje vredja .,Zar to moze dozvoliti sebi JEDAN PRESEDNIK da ga tako nazovem.Nevezano za ovaj tekst jos da dodam .Jedino DIKTATORIMA na zabavama, svadbama itd.Pevaju poznati pevaci. A necija deca nemaju sta da jedu .SRAMOTA

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

16.03.2015 08:00

SVE IMA SVOJE GRANICE. NA OVIM PROSTORIMA VLADA "IZAM" ZAHVATIO JE SVE SFERE ŽIVOTA I RADA.

ODGOVORITE
Name

krmce

16.03.2015 08:40

Takvi smo, kakvi smo. Vlast ne pada kao meteor sa neba, vec je bira vecina naroda. U pitanju je nasa svjest. A, to je ono sto je najteze promjeniti. Svijest vlasti se poklapa sa svijesti vecine naroda, jer jedno proizilazi iz drugoga. No, neki vole naprijed uz brdo, a nekima je laske niz brdo! Samo jos da postanu svjesni dokle?

ODGOVORITE
Name

dejan.bl

16.03.2015 10:06

Ova nije zasluzila bolje... pitam se da li srpski novinari mogu u Sarajevu da se ponasaju ovako. Jos joj zabraniti ulaz u sve institucije RS a

ODGOVORITE
Name

dott

16.03.2015 10:10

Seljak ostaje seljak u bilo kakvom okruzenju.

ODGOVORITE
Name

HOT

16.03.2015 11:55

VRLO BRZO ĆE BAJA ODGOVARATI ZA SVOJA NEDJELA.NARODU JE VIŠE DOSTA NJEGOVIH LOPOVLUKA I LAŽI,NEDOLIČNOG PONAŠANJA I VRIJEĐANJA POŠTENIH NOVINARA I TV KUĆA.

ODGOVORITE
Name

Pravda

16.03.2015 12:54

Vidjecemo reakciju kad srpski novinar u Sarajevu bude pitao za srpske zrtve!?! ( Ako se ikada i usudi )

ODGOVORITE