Rak nije smrtna presuda

Rana dijagnostika i savremena terapija omogućavaju da se maligni tumori izleče ili prevedu u hroničnu bolest. Karcinom dojke, kada se otkrije u početnoj fazi, danas je moguće izlečiti gotovo u 95 odsto slučajeva.

Srbija 15.03.2015 | 18:50
Rak nije smrtna presuda

Rak za veliki broj obolelih nije smrtna presuda, ali za izlečenje je i dalje presudno u kojem stadijumu se bolest otkrije. Napredak dijagnostike omogućio je da se tumor precizno lokalizuje i da se vide čak i najsitnije udaljene metastaze. I onkologija, na tri fronta: hirurgija, radio i hemio terapija, trenutno, za pacijenta sa malignim tumorom može da učini mnogo više nego pre nekoliko decenija, samo što one kod kojih je bolest otkrivena na početku može da izleči, a onima kod kojih je dijagnostika zakasnela, i koji bi ne tako davno za medicinu bili izgubljeni, da produži život.

Neki tumori su, nažalost, po svojoj prirodi toliko invazivni da na tok bolesti i pored napretka medicine, ipak, ne može značajnije da se utiče.

Napredak je, ipak, postignut. Tako je karcinom dojke koji se otkrije na vreme izlečiv u više od 90 odsto slučajeva. Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" 2012. godine u Srbiji je registrovano 4.417 novih karcinoma dojke, a 1.663 žene su umrle. Crna statistika najvećim delom posledica je kasnog otkrivanja bolesti. Kod nas se u većini slučajeva ovaj maligni tumor dijagnostikuje tek kada je već lako opipljiv i često veći od tri santimetra. A prognoze za izlečenje su najbolje kad je tumor u trenutku dijagnostikovanja manji od jednog santimetra i nema metastaze

- Broj obolelih od raka dojke kod nas je sličan prosečnom broju obolelih od tog maligniteta u evropskim zemljama, ali je Srbija na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove bolesti - kaže Ljiljana Lazić, koordinatorka za skrining karcinoma dojke.

Kako ne postoji način da se utiče na uzrok nastanka raka dojke, pošto još nije poznat, važno da se redovno ide na ultrazvučni pregled dojki posle 20. godine života, a posle 50. i na mamografiju.

- Uvođenje biološke terapije u lečenje karcinoma dovelo je do povećanja procenta izlečenja kod rano otkrivenih tumora i do smanjenja učestalosti razvoja metastaza - kaže za "Novosti" primarijus dr Vladimir Kovčin, načelnik Odeljenja medikalne onkologije u KBC "Bežanijska kosa".

- Kod karcinoma dojke koji na površini malignih ćelija ima receptor za epidermalni faktor rasta (HER2), pre dve decenije nije bilo efikasnog leka i prognoza kod tih pacijentkinja je bila veoma loša. Sada je, blokiranjem tog receptora u lečenju, prognoza značajno bolja. Procenat izlečenja kada se bolest otkrije u najranijoj fazi prelazi 95 odsto. Takođe, dužina života bolesnika u četvrtom stadijumu bolesti je znatno produžena primenom ovih lekova.

Doktor Kovčin ukazuje na još jednu činjenicu vezanu za sitnoćelijski karcinom pluća: on je doskora imao veoma lošu prognozu i veoma mali procenat petogodišnjeg preživljavanja kada je lečen standardnom citostatskom terapijom. Biološka terapija je, međutim, dala mogućnost da se i ova bolest drži pod kontrolom. Novi lekovi mogu da dovedu do stagnacije rasta tumora i manje agresivnog ponašanja bolesti.

Od raka pluća svake godine u Srbiji oboli oko 6.400 pacijenata. Kako ovo oboljenje ima veoma lošu prognozu, i najmanji pomak u lečenju je važan, a novih lekova - nema. Na to je upozorio i dr Davorin Radosavljević, direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije:

- Hemioterapija je u karcinomu pluća dostigla svoj limit i poslednjih desetak godina nema novih lekova sa povećanom efikasnošću niti kombinacija lekova.

Nove terapije daju veliku šansu pacijentima sa sve češćim karcinomom debelog creva, koji se uglavnom povezuje sa nezdravom ishranom i nekretanjem. Doktor Vladimir Kovčin kaže da je primena biološke terapije u kombinaciji sa standardnim citostaticima doprinela da se kod izvesnog broja bolesnika sa metastazama u jetri promene smanje u toj meri da ih je moguće posle toga hirurški odstraniti. Samim tim povećale su se i šanse za izlečenje.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

viktorija

15.03.2015 19:35

Medicina je toliko napredovala pa ima nade da se ovaj umno bolesni narod izlijeci.Danas kad vecin ljudi zna da bolest nas osvaja s losim mislima losim djelima i itd.Samo zdrai umovi dozive duboku starost bez ljekara.

ODGOVORITE
Name

Баја

16.03.2015 07:23

Рак- је само једна животиња која може да иде уназад, без помоћних свјетала! Глупост!

ODGOVORITE