Rafa i Fedeks složni: Mora se nešto mijenjati u Dejvis kupu!

Rodžer Federer i Rafael Nadal razočarani su načinom na koji Međunarodna teniska federacija (ITF) vodi Dejvis kup.

Tenis 12.03.2015 | 20:40
Rafa i Fedeks složni: Mora se nešto mijenjati u Dejvis kupu!

Već decenijama format se nije menjao, mnogi smatraju da je takmičenje zastarelo i da je izgubilo ugled koji je nekada imalo.

“Očigledno je da stvari ne funkcionišu. To je veliko takmičenje, ima mnogo dobrih, ali ima i mnogo loših stvari“, kaže Federer, koji je prošle godine sa Švajcarskom osvojio trofej.

“Nikada se ništa ne završi, ništa se ne menja. Ali u redu, ostavite tako kako je, ne može sve da se uradi“, dodao je Rodžer.

Nadal, koji je četiri puta osvajao Dejvis kup (2004, 2008, 2009, 2011), bio je mnogo oštriji i direktniji. Tendencija jeste da igrači biraju da li će i kada igrati u zavisnosti od raspoloženja i fizičke spreme, a Nadal kaže da to krnji ugled takmičenja.

“Kada ITF kaže da ništa ne treba da se menja, to nije pozitivno za naš sport. Na kraju krajeva, ITF laže navijače i sve ostale. Reći će da je prošla godina bila sjajna, Federer je osvojio titulu, ali ja nisam igrao, Novak Đoković nije igrao, mnogo važnih tenisera nije igralo. Ali na kraju će oni reći da je sve u redu jer su u finalu igrali Švajcarska i Francuska“, kaže Nadal i dodaje da misli da je ITF propustio veliku priliku da stvori bolje takmičenje.

Nedavno je Federer rekao da mu je Dejvis kup predstavljao “teret“ tokom velikog dela karijere, što nije dobar znak za ITF i to takmičenje. Ove godine uveden je novi termin, posle Vimbldona, ali to teško da će pomoći na bilo koji način.

Na čelnim ljudima ITF sada je da pronađu rešenje – da modernizuju takmičenje i da ga prilagode sve većim naporima tenisera – kako bi Dejvis kup povratio staru slavu i prestiž. Osnovno pitanje, pogotovo kada je prostor za manevar mali, jeste – šta tačno učiniti?

Komentari / 0

Ostavite komentar