Ilić: Partizan ne smije ovako da igra!

Nema opravdanja, ali ni potrebe da palimo alarm! „Kad zapneš od prvog minuta, trudiš se maksimalno i pošteno, onda lepo daš dva gola do pauze i igraš mirnije. Tad sudijske odluke nemaju nikakvog uticaja“, najavljuje kapiten crno-belih promenu u pristupu njegovih saigrača posle dva kiksa.

Fudbal 04.03.2015 | 20:00
Ilić: Partizan ne smije ovako da igra!

Kako kod Avrama Granta 2012. i Marka Nikolića 2014, tako i pod vođstvom aktuelnog trenera u osvit proleća 2015. Kao po tradiciji, kojoj je u novijoj eri odoleo samo Vladimir Vermezović, Partizan početkom godine ne može nikog da pobedi. Štaviše, bodovni učinak nije jedino što brine navijače crno-belih, već im oči podjednako bode igra, koja nit' ima glavu, nit' rep, zbog čega već posle uvodnih 180 minuta nastavka prvenstva u Humskoj 1 strepe hoće li im – sad već okrnjeni – jesenji kapital biti dovoljan za povrtakag šampionskog pehara.

Mada, kako igraju i Partizan i Crvena zvezda ove godine pitanje je da li taj komad srebra vredi više od povoda za navijačko prepucavanje. Otuda i kapiten Parnog valjka, Saša Ilić, skrušeno komentariše izdanja kojih bi se postideo da je u stanju da se nekim čudom, vremenskom mašinom, teleportuje deset godina unazad.
„Ne da niko nije očekivao, nego je nedopustivo da Partizan, bilo s kim da igra, ispusti četiri boda u dva kola. I to još na svom terenu. Uz dužno poštovanje Voždovca i niškog Radničkog, reč je o ekipama iz donjeg doma tabele, što naš neuspeh čini većim. Nemam reči, a ni opravdanja za onakva izdanja. Nemam ni problem da priznam: krivi smo mi igrači“, iskreno, kao i uvek, u razgovoru za MOZZART Sport poručuje legendarni kapiten Partizana, čijim je ulaskom početkom drugog poluvremena susreta sa pretposlednjim timom Superlige lider počeo da liči na sebe, stvara akcije, ne i da ih koristi.

Upravo je to jedan od nedostataka Partizana ove sezone – realizacija. Na prolećnoj premijeri golove su postigli vezista (Nikola Ninković), štoper (Branko Ilić) i protivnik (autogol Stanimirovića), u drugom kolu nije ih ni bilo, jer je Nemanja Kojić promašio nekoliko zicera, rezervista Ivan Šaponjić nije imao vremena da se razigra, pa se tek sad vidi kakvu sumanutu odluku – na štetu tima i njegovim ambicija – je donelo klupsko rukovodstvo puštanjem Danka Lazovića i Kinu i odobrenim transferom Petra Škuletića u moskovsku Lokomotivu.
„Napustili su nas najbolji igrači, nema dileme da je to veliki udarac za nas. Plus, ne možemo da prenebregnemo činjenicu da je, mimo njihovih odlazaka, ovaj tim pretrpeo velike promene tokom zime, više sa nama nije ni Vojislav Stanković, povređen je Vulićević, stigli su neki novi momci i hteli mi to da priznamo ili ne da bi stvari “legle”na svoje mesto potrebno je vreme. A mi ga nemamo. Opet, smatram da nije trenutak da palimo alarm, jer i dalje imamo četiri boda prednosti u odnosu na prvog pratioca“.

Kao veliki sportista, Saša Ilić ne želi da se skriva iza klupskih saopštenja i povika na arbitre, posle odluke da se poništi gol Petra Grbića 18 minuta pre završetka napetog duela sa ekipom sa Čaira.
„Neću previše da se bavim tim detaljom, iako bih mogao. Čini mi se i da Partizan kao klub mora da vodi računa o drugim stvarima, za nas daleko važnijim od suđenja. Ne kažem, dešavalo se u prošlosti svačega, bilo je i verovatno će biti odluka na našu štetu, ali da one ne bi uticale na rezultat, moramo pod hitno da popravimo pristup. Ne može da se igra u Partizanu, a da se protraći prvo poluvreme. Kad tako kreneš onda lopta ne sluša i neće u mrežu i kad bi trebalo u njoj da završi. A kad zapneš od prvog minuta, trudiš se maksimalno i pošteno, onda lepo daš dva gola do pauze i igraš mirnije. Onda sudijske odluke nemaju nikakvog uticaja. To moramo da promenimo“.

Duplim kiksevima Partizan je vratio Crvenu zvezdu u trku za šampionsku titulu, ali zahvaljujući slabostima večitih rivala i izvanrednim izdanjima Čukaričkog u prva dva kola utisak je da bi za pehar mogao da se bori još jedan klub.
„Daj Bože da se Brđani aktivno uključe u trku. Ozbiljan sam. Hvala Bogu da se posle dugo godina pojavio neko ko je blizu vrha, a da nije Partizan i Crvena zvezda. Ljudi u Čukaričkom su najpre sredili klub, zatim „skockali“ tim i to za sad daje rezultat. Voleo bih kad bi bilo još više takvih primera, jer onda bi takmičenje dobilo na dinamici. Vidi se i po rezultatima iz tekućeg prvenstva da Partizan i Zvezda nisu dominantni kao nekad i posledično tome gubićemo bodove na sve strane do kraja prvenstva“, još jednim iskrenim zaključkom poentirao je Saša Ilić.

SKRATITE LIGU, ALI NAM NE ODUZIMAJTE BODOVE

Poput šefa struke Marka Nikolića, diže i Saša Ilić ruku za najavljenu promenu sistema takmičenja u Superligi, ali je, kao i njegov trener, protivnik da se u eventualnom plej-ofu kandidatima za titulu prepolovi dotadašnji bodovni saldo.
„Možda ne bi bilo loše kad bismo sledili primere država iz okruženja, koje imaju najviše po deset ili 12 klubova u elitnom rangu. Mala smo zemlja, čini mi se da ekonomski ne možemo da izdržimo postojeći sistem, već bi se kvalitet koncentrisao u tih, primera radi, deset klubova. Ako mene pitate, nisam za to da se u doigravanju prepolove bodovi, pod plaštom zanimljivosti takmičenja. Svako ko se bavi fudbalom zna da forma ekipe varira tokom sezone. Otuda, zašto biste nekom na proleće oduzeli ono što je zaradio na jesen“, pita iskusni vezista.

Komentari / 0

Ostavite komentar