Gdje je Srbija na trasi "Turskog toka"

Srbija i zemlje moguće učesnice u kopnenom delu projekta "Turski tok" ne treba da izlaze iz igre i treba da zauzmu aktivnu ulogu da bi se realizovao taj projekat, koji treba da zameni "Južni tok", rečeno je na naučnoj konferenciji "Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka".

Srbija 02.03.2015 | 22:15
Gdje je Srbija na trasi "Turskog toka"

Zemlje Balkana mogu da postanu tranzitno strateški važne i centralna spona u snabdevanju gasom potrošača u Evropi, od tursko-grčke granice, dokle treba da dođe "Turski tok", rekla je Irina Svistunova, stručnjak za Tursku Ruskog centra za strateška istraživanja (RISI).

Podsetila je da se, posle otkazivanja "Južnog toka" zbog uslova koje je Evropska komisija postavljala tom projektu, Rusija preorijentisala na isporuke gasa jugoistočnoj Evropi preko Turske, a time će se, kako je rekla, eliminisati i ucene Ukrajine, preko koje se sada odvija isporuka ruskog gasa za Evropu.

Turska želi da postane vodeća tranzitna zemlja za snabdevanje gasom potrošača u jugoistočnoj Evropi, a zemlje Balkana kao prirodna spona između Zapadne Evrope i Turske mogu, po uzoru na Tursku, da iskoriste svoj geografski položaj i uključe se u takav međunarodni energetski tranzitni projekat, rekla je Svistunova.

Odgovarajući na pitanje kako može da se računa da će "Turski tok" biti realizovan preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije, Mađarske i Austrije, kada "Južni tok" nije mogao da se realizuje preko Bugarske zbog zahteva Evropske komisije i pritisaka SAD, Svistunova je rekla da Rusija ima razloga da računa da će Turska, koja vodi sve nezavisniju politiku i koja, iako je članica NATO-a, nije uvela sankcije Rusiji, podržati izgradnju "Turskog toka".

"Turskog toka" od Rusije do Turske će biti, a kada je reč o daljem prolasku kroz Grčku ka ostalim zemljama, može se reći da će to zavisiti i od Grčke, u kojoj je situacija neizvesna, kako zbog finansijskih problema koje ima tako i zbog pitanja da li će i koliko vladajuća partija Siriza ostati na vlasti, ocenili su ruski eksperti.

Najslabiju kariku u lancu na trasi kopnenog dela "Turskog toka" predstavlja Makedonija, rekao je rukovodilac balkanskog sektora RISI Nikita Bondarev, koji je napomenuo da se 'u Makedoniji već sada dešava niz političkih skandala' i da će, po pitanju sudbine "Turskog toka", Makedonija verovatno postati druga Bugarska – odnosno zemlja koja je bila ključna za obustavu radova na "Južnom toku".

Ko će finansirati "Turski tok"

Odgovarajući na pitanje ko će finansirati "Turski tok" kada pomenute zemlje nemaju novčanih mogućnosti za to, urednik časopisa Gasprom Sergej Pravosudov rekao je da bi to mogla da uradi Evropska komisija, koja je blokirala "Južni tok", i to, kako je rekao, kada prestane da ulaže u "ukrajinsku crnu rupu".

Očekujem da će Evropska komisija naći zajednički jezik sa Turskom po tom pitanju, dodao je Pravosudov.

Rusija ne želi da gradi taj gasovod na svoj račun, ako ne bude u mogućnosti da transportuje više od 50 odsto sopstvenog gasa kroz taj gasovod, napomenuo je Pravosudov, što su ograničenja iz Trećeg energetskog paketa EU.

Podsetio je da je u planu izgradnja četiri podmorske linije "Turskog toka", od kojih je jedna planirana do Turske, a ostale tri namenjene za potrošače od tursko-grčke granice.

Te tri grane su pod velikim pitanjem jer ne bi bilo logično da se grade, ako niko ne bude želeo da gradi kopneni deo gasovoda od tursko-grčke granice do potrošača u jugoistočnoj Evropi, rekao je Pravodusov i ukazao da je ruski gas najpouzdaniji i najjeftiniji za evropske potrošače.

Ekspert iz Rusije Petar Iskenderov ukazao je da je Balkan raskrsnica transkontinentalnih puteva, na koji Sjedinjene Američke Države vrše sve veći uticaj, istakavši da je američka strategija da uz pomoć EU istisnu Rusiju iz energetskog sektora sa ovih područja, iako je Unija sa 70 odsto zavisna od uvoza nafte iz Rusije.

Napomenuo je da Rusija nije donela odluku da obustavi gradnju "Južnog toka" zbog finansijskih razloga, već zbog vanrednih okolnosti i protivljenja Evropske komisije, koja se, iako nema ovlašćenja za to, protivila izgradnji tog gasovoda.

Odustajanje od izgradnje "Južnog toka" nije umanjilo dobro mišljenje građanja Srbije prema Rusiji i to može biti dobar osnov za buduće ekonomske projekte, naglasio je glavni urednik "Nove srpske političke misli" Đorđe Vukadinović.

Izvor: RTS

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

baja

03.03.2015 04:19

Eto to su naša brača Rusi, polako padamo pod Turske skute. Turci i Arapi ponovo preuzimaju Balkan i Srbiju.

ODGOVORITE
Name

auslender

03.03.2015 06:23

Finansiraće EZ. Ako ona neće onda Srbija i naravno Baja sa RS i na kraju će opet narod namirivati izgubljene milione. Isto kao i kredit, tako će biti i gasovod. Ima, ali ako garancije potpiše država BiH koju RS ne priznaje i šta sad i kako dalje misli Baja kad nije na vlasti da se može igrati kako on hoće.

ODGOVORITE
Name

Kriza

03.03.2015 06:59

Vidimo kako se Rusi odnose prema svojoj braći Ukraincima i kako ih ucjenjuju sa gasom. Bolje je da tražimo neke druge izvore energije i da budemo što manje ovisni o drugima..

ODGOVORITE
Name

Osvit

03.03.2015 08:00

Treba stvarati iluziju da se ozbiljno radi na novom dobavnom pravcu sa ruskim gasom da se sprijeci nabava gasa iz drugih izvora a samim tim zadrzi monopol koji Gasprom ima u ovom djelu Evrope.Firme koje se bave prodajom gasa u regionu su najveci gubitasi dok Gasprom ostvaruje exstra profit.

ODGOVORITE
Name

Geography

03.03.2015 09:11

Ne znam kako će se Baja priključiti na Turski tok, možda mu taj naziv ugrožava vitalni nacionalni interes, neka sazove hitnu sjednicu Narodne skupštine koja će se očitovati o nazivu Turski tok.

ODGOVORITE
Name

ako

03.03.2015 10:32

Baja se boji naziva Turski tok isto ko sto se Turci boje svinjskog gripa.

ODGOVORITE
Name

Gluposti

03.03.2015 11:00

Ovo mi liči na ono da iz Banjaluke idem u Gradišku preko Prijedora. Budala i krivih drva nikad neće nestati.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

03.03.2015 14:51

Ovdje neki zatvorenih očiju sjede na ušima. Zar nije bilo planirano da gasovod ide preko Bugarske? Ko je to stopirao? Možda su braća Rusi preko satelita trebali da nam šalju gas? Ne padamo mi ni pod čiji uticaj nego pod Ruski. Trska je pametna, iskoristila priliku za zaradu bez obzira šta će NATO reći. Rusi grade 2 nuklearke u Turskoj. Još bi Rusi trebali da nam nam naprave cijeli gasovod a da Srbija uzima pare mada ima već veliki dug za gas? Zašto to ovdje niko ne pominje. Neko je pomenuo Ukrajinu. Pa oni su hteli da Ruskom narodu isto što su nama planiranirali Muslimani i Hrvati vežući zastave. Uostalom šta smo mi pogotovo Srbija ponudila Rusiji? Po Beogradu i šire počela je CIA da legalno pruža svoje pipke, natovci švrljaju gdje im je volja, imaju bazu, Dačić i Vučić dobijaju lekcije iz Brisela.Na kraju im je rečeno da je uslov ulazka u EU priznavanje Kosova!Zna se ko u UN stopira sve to.Putin sa svim ministrima dolazi u BG da sklope mnogo ugovora o saradnji od kojih zaslugom Srbije neće biti skoro ništa. Na kraju nisu mogli da čovjeku montiraju tendu da ne kisne na nekakvoj vojnoj paradi prefarbanih vozila. Čak je ruska grupa Striži došla iz Rusije.E to smo mi braći Rusima ponudili a razmislite koliko su naša braća Rusi nama.To je uvjek bilo više od interesne i ekonomske zone...

ODGOVORITE