Ovo je najmlađi profi u istoriji Partizana!

Liči na Sava Miloševića, daje po šest golova i nema menadžera! Primer Dušana Vlahovića nagoveštava da uprava crno-belih želi da raskrsti sa negativnim uticajem agenata, ali ostaje pitanje šta će se desiti kad prvi sledeći talenat dođe na razgovor o stipendiranju.

Fudbal 18.02.2015 | 20:40
Ovo je najmlađi profi u istoriji Partizana!

Partizanova fabrika asova u „Zemunelu“ radi bez prestanka. Samo što je sa proizvodne trake sišao Ivan Šaponjić, o čijem se mogućem transferu u Anderleht govori posle svega 33 minuta u dresu prvog tima, crno-beli su u orbitu lansirali još jednog napadača koji bi, procena je stručnjaka, mogao da napravi karijeru sličnu onoj koju su gradili Stevan Jovetić i Aleksandar Mitrović. Odluka rukovodstva kluba iz Humske 1 da poslednjeg dana prelaznog roka potpiše profesionalni ugovor sa Dušanom Vlahovićem za mnoge je iznenađujuća, pogotovu kad je reč o dečku koji je tek napunio 15 godina, međutim...

Gledaju li se samo samo igrački kvaliteti ta injekcija samopouzdanja ubrizgana u telo mladog Zemunca mogla bi da ima pozitivan efekat. Pod vrlo bitnim uslovom: da ga novac koji će dobijati na osnovu činjenice da je postao najmlađi profesionalac u istoriji Partizana ne sputa u razvoju.
„Zato sam, čim je potpisao profesionalni ugovor, sa njim obavio već dva razgovora, kako bih mu predočio da nije Bogom dan i da mora s obe noge da ostane na zemlji, ako misli da nastavi da pokazuje ono zbog čega smo ga angažovali“, pedagoški je predočio je za MOZZART Sport Milan Ristić, trener pionirske sekcije Partizana u kojoj Dušan Vlahović (rođen 26. januara 2000) dominira ne samo stasom (178 centimetara, 76 kilograma), nego i učinkom.

Na svega osam utakmica jesenje sezone u Pionirskoj ligi Srbije ovaj momak dao je čak 23 gola i time se preporučio odgovornima u Humskoj da ga „vežu“ profesionalnim ugovorom.
„U pobedi nad Brodarcem 7:0 Dušan je postigao šest golova, pet puta je bio strelac kad smo dobili Rad 7:1, a zabeležio je het-trik u trijumfu nad talentovanim dečacima Čukaričkog (3:2)“, podseća Ristić i dodaje da je Vlahović stigao među crno-bele fizički nespreman, te da je prva četiri meseca, osim ekipnim, bio posvećen dodatnim individualnim treninzima ne bi li „stigao“ ekipu.

Kad je to učinio prosto je eksplodirao. Možda i zbog urođenih fizičkih karakteristika, zbog čega ga u Humskoj 1 na sva usta hvale i kažu da je jedan od projekata za budućnost.
„Reč je o klasičnom napadaču, po kvalitetima najbliži je onome što je u Paritzanu predstavljao Savo Milošević, s tim što je dosta brži od sadašnjeg potpredsednika Fudbalskog saveza Srbije. Pritom, dominantan je u svom uzrastu. Kad to kažem, ne mislim da sve rešava na snagu, već da funkcijama daleko prevazilazi generaciju. Leva noga, osećaj za gol, lucidna rešenja... To niste videli... Kao, recimo, Ibrahimović: vretenaste je građe, uzak u struku, širokih ramena, porašće do 195 centimetara i svi koji su ga gledali složni su u osceni da se uprkos toj visini sasvim dobro kreće s loptom. Nije spor igrač. Naprotiv“.

TRENER MILAN RISTIĆ: SAIGRAČI GA IZABRALI ZA KAPITENA TAJNIM GLASANJEM

Dušan Vlahović je u Partizan stigao posle epizoda u zemunskoj Altini i OFK Beogradu, navodno je flertovao i sa Crvenom zvezdom, ali da je posle razgovora sa roditeljima odlučio da pređe u Partizan. I tu, uprkos činjenici da je tek pionir, zavredi pažnju ostatka ekipe.
„On nije samo napadač, već naš prvi odbrambeni igrač, pošto visinom i brzinom odlično pokriva prostor i koristan je u visokom presingu. Lider je tima, postao je kapiten tako što su ga saigrači izabrali na tu „funkciju“ tajnim glasanjem. To pokazuje šta su oni u njemu prepoznali“, objasnio je Milan Ristić i dodao da Vlahović nema menadžera, što je u modernom fudbalu, pogotovu u Srbiji, retkost.

PORUKA MENADŽERIMA, MAMIĆEV PRIMER I OPASNO IGRANJE SA BUDUĆNOŠĆU

Upravo ta činjenica mogla bi se uzeti kao prvi korak u najavi Partizanovih funkcionera da će okrenuti list kad je reč o odnosima sa fudbalskim agentima. Činjenica da su Dušana Vlahovića vezali profesionalnim ugovorom jasna je poruka menadžerima da drže ruke dalje od jednog od bisera crno-belih, koga će, umesto trećeg lica finansirati isključivo klub. I to je dobro. Kao što je valjano prepoznati talenat u ranom dobu i nalik poslovnim potezima Zdravka Mamića u zagrebačkom Dinamu računati da će jednog dana vredeti daleko više nego što je u njegov razvoj uloženo, bez bojazni da će deo novca od budućeg transfera prisvojiti neko van kluba. Ako se posmatra samo na taj način onda je odluka Partizanovih čelnika na mestu i deluje ohrabrujuće po budućnost kluba. Ali...

Vlahovićev potpis istovremeno deluje kao hod akrobate po žici u cirkuskom šatoru. Ne samo da je dilema da li će on uspeti da u stvarnost pretoči najave o velikoj karijeri. Daleko je veća nevolja po crno-bele sadržana u pitanju: šta će desiti kad prvi sledeći talenat zakuca na vrata kluba i sa 15 godina zatraži status profesionaca? Dušan je, naravno, ne svojom krivicom, preskočio stipendijski staž i došao u situaciju da već sad zarađuje više od kolega sa kojima deli svlačionicu, zbog čega postoji opasnost da se neko od njih oseti ugroženim, odbačenim, manje motivisanim... Jasno je da finansijski unakažen Partizan nema novca da plaća prvotimce, a kamoli maloletnike od kojih će neko kad dođe na razgovor o stipendiranju imati legitimno pravo da zavapi: „dajte i meni isti ugovor“.

Šta onda?

Komentari / 0

Ostavite komentar