Srbija obilježava Dan državnosti

Srbija će danas nizom manifestacija obeležiti Dan državnosti, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donet Sretenjski ustav.

Srbija 15.02.2015 | 10:35
Srbija obilježava Dan državnosti

Premijer Aleksandar Vučić položio je venac Vlade Srbije na spomenik Dimitriju Davidoviću, tvorcu Sretenjskog ustava, i poručio da je uveren da je Srbija na veoma dobrom putu.

Ceremonija polaganja obavljena je uz najviše državne i vojne počasti, uz počasnu jedinicu Garde Vojske Srbije i Reprezentativni orkestar Garde, a prisustvovati su i ministri Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić, Aleksandar Vulin i Nikola Selaković.

Vučić je obraćanju novinarima nakon ceremonije rekao da iz mnogih Sretenja možemo mnogo toga da naučimo.

"Uveren sam da na dane kada smo uspostavljali temelje svoje državnosti ali i svoje modernosti, danas mogu da kažem da ne postoji veća i važnija vrednost i veća radost od borbe za modernu i uspešnu Srbiju", rekao je premijer.

Kako je dodao ponosan je i na činjenicu što možemo bar malo da učinimo za svoju zemlju, da ona bude još bolja, a da istovremeno pokažemo da smo naučili nešto od naših predaka kakav je bio i Davdović i Vožd Karađorđe i kakvi su bili i mnogi drugi koji su došli posle njih.

"Uveren sam da se Srbija nalazi na takvom veoma dobrom putu i potpuno siguran da oni koji dolaze i koji će doći posle nas u budućnosti neće se stideti naših dela", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će prisustvovati ceremoniji polaganja venaca na spomeniku Neznanog junaka na Avali i dodeliti odlikovanja.

Među odlikovanima povodom Dana državnosti su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama, Smilja Avramov za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u oblasti naučne i prosvetne delatnosti, američki profesor Noam Čomski za naročite zasluge u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti.

Odlikovani su i Vaterpolo savez Srbije za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute izuzetne rezultate u sportskim delatnostima, profesor Ivan Klajn za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti.

Predsednik Srbije će prisustvovati i otkrivanju spomen-obeležja "Oko sokolovo" - Na Braniku otadžbine 1914.-2014.u Domu Vojske Srbije, a uveče će organizovati i svečani prijem.

Premijer Vučić je ranije je najavio da će lovorov venac na spomeniku Davidoviću položiti pred odlazak u Zagreb, na inauguraciju nove hrvatske predsednice.

Dodao je da će tokom boravka u Zagrebu posetiti Mitropoliju SPC, te da će sa predsednikom Srpskog narodnog veća (SNV) Miloradom Pupovcem prisustvovati liturgiji na Dan srpske državnosti - Sretenje u pravoslavnoj crkvi u Zagrebu.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković će položiti venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi svetog Đorđa na Oplencu.

Ceremonija polaganja venca biće obavljena uz najviše državne i vojne počasti koje će, tom prilikom, odati počasna jedinica Garde Vojske Srbije i Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije.

Ministar pravde Nikola Selaković prisustvovaće svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije koja će biti organizovana u zgradi stare Skupštine Grada Kragujevca.

Pre svečanosti u Kragujevcu, ministar Selaković prisustvovaće i polaganju venca kraj spomenika Dimitriju Davidoviću u Zemunu.

Na Dan državnosti, 15. februara, posetioci će moći besplatno da posete aktuelne izložbe Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića i u Konaku kneza Miloša u Topčideru.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvovaće u Kosovskoj Mitrovici svečanoj akademiji povodom Dana državnosti Srbije.

Predviđeno je da se pored Đurića učesnicima akademije obrate i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić i predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić.

Povodom Dana državnosti Srbije, u Beogradu će, na Trgu Nikole Pašića posetioci imaju priliku da vide postavku "Srbija 1914" i njenu tematsku ekstenziju izložbe "Žensko lice Velikog rata", podsećaju iz Istorijskog muzeja Srbije.

Sretenje, Dan državnosti Srbije, ove godine će se praznovati tri dana s obzirom na to da 15. februar pada u nedelju, pa će neradni dani biti ponedeljak i utorak.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

xxx

15.02.2015 10:00

Kako to da Dodika nisu odlikovali jos im je to trebalo, a otisao je tamo jer ga nigdje drugo niko ne zove znajuci koji je to diktator i kriminalac.

ODGOVORITE
Name

ZE SDS

15.02.2015 11:53

Srećan Dan državnosti Srbijo!

ODGOVORITE
Name

SRPS.DUBNICA-MAJEVICKI CETNICKI POKRET.

15.02.2015 12:39

SREĆAN DAN DRŽAVNOSTI, VELIKA SRBIJO, MAJKO NAŠIH JUNAKA I KOLEVKO NAŠIH PREDAKA.

ODGOVORITE
Name

stojan

15.02.2015 12:45

Ima limova na otpadu napraviče Tomo kazandzija koliko treba a i za Milokrada isti su njih dvojica, sammo kontaju gdje če šta mahnuti.

ODGOVORITE