Zemlja ima još jedan tajanstveni sloj

Međunarodni tim naučnika otkrio je da je jezgro planete Zemlje tajnovitije i kompleksnije nego što se to donedavno mislilo.

Zanimljivosti 11.02.2015 | 19:21
Zemlja ima još jedan tajanstveni sloj

Naime, jezgro naše planete sačinjeno je od čvrstog željeza i smatralo se da je to konačni sloj u strukturi Zemlje. Ipak, izgleda da željezno srce sadrži "jezgro jezgra" koje krase posebne karakteristike.

"Činjenica da imamo dva potpuno različita regiona u samom središtu planete govori nešto o evoluciji strukture planete", rekao je Xiaodong Song, profesor geologije sa Univerziteta u Illinoisu i autor izvještaja o otkriću "jezgra u jezgru".

"Tokom istorije Zemlje jezgro je pretrpjelo velike promjene, a centar možda krije i ključ koji bi mogao dodatno objasniti evoluciju planete", objasnio je Song.

Naučnici su do otkrića došli analizom seizmičkih talasa koji su snimljeni od 1992. do 2012. godine, a koji su "putovali" Zemljom kroz njene slojeve.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

aki

12.02.2015 00:45

Ako je bilo "evolucije planete". Robert Džentri je otkrio na osnovu oreola polonijuma u granitu da je zemlja morala biti stvorena za manje od tri minute.

ODGOVORITE