Земља има још један тајанствени слој

Међународни тим научника открио је да је језгро планете Земље тајновитије и комплексније него што се то донедавно мислило.

Занимљивости 11.02.2015 | 19:21
Земља има још један тајанствени слој

Наиме, језгро наше планете сачињено је од чврстог жељеза и сматрало се да је то коначни слој у структури Земље. Ипак, изгледа да жељезно срце садржи "језгро језгра" које красе посебне карактеристике.

"Чињеница да имамо два потпуно различита региона у самом средишту планете говори нешто о еволуцији структуре планете", рекао је Xиаодонг Сонг, професор геологије са Универзитета у Иллиноису и аутор извјештаја о открићу "језгра у језгру".

"Током историје Земље језгро је претрпјело велике промјене, а центар можда крије и кључ који би могао додатно објаснити еволуцију планете", објаснио је Сонг.

Научници су до открића дошли анализом сеизмичких таласа који су снимљени од 1992. до 2012. године, а који су "путовали" Земљом кроз њене слојеве.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

аки

11.02.2015 23:45

Ако је било "еволуције планете". Роберт Џентри је открио на основу ореола полонијума у граниту да је земља морала бити створена за мање од три минуте.

ОДГОВОРИТЕ