Nole, Rafa i Fedeks traže milionče! Ali, za šta?!

Najboljih tenisera današnjice nema na turnirima serije 250, retko igraju i one iz serije 500.

Tenis 06.02.2015 | 22:00
Nole, Rafa i Fedeks traže milionče! Ali, za šta?!

Najbolji teniseri današnjice igraju na gren slemovima, a u obavezi su da se pojavljuju i na mastersima, tj. turnirima serije 1.000. Ukoliko odigraju svaki tokom sezone dobijaju i bonus isplatu od ATP tura.

Međutim, ne samo da nisu u obavezi da nastupaju na turnirima iz kategorije 500 i 250, već za najbolje plasirane na ATP listi važi pravilo da im se samo po jedan takav turnir računa za rang listu. Drugim rečima, vodećima je onemogućeno da u slobodno vreme skupljaju ATP bodove po malim turnirima, gde je slabija konkurencija.

I da nije tako, teško bi bilo očekivati da bi se Novak Đoković, Rodžer Federer, Rafael Nadal, Endi Marej i još nekoliko igrača iz vrha pojavljivali na turnirima nižeg ranga, naročito onima iz serije 250.

Federer je dugo igrao u Eštorilu, a bio je redovan u svom rodnom Bazelu. Nadal ne propušta Barselonu, Đoković je tri godine pokušavao da uvede Serbia Open na tenisku mapu sveta, a od turnira serije 500 redovan je na Bliskom Istoku, u Dohi i Dubaiju.

I to je to...

Da najbolji igrači traže honorare od organizatora za nastupe na manjim turnirima nije tajna, ali je to tabu tema u svetu tenisa. Ipak, direktor ATP turnira u Marseju, koji pripada seriji 250, progovorio je o toj temi. Fransoa Kožol, koji je ove sezone uspeo da "bukira" Stena Vavrinku i Miloša Raonića, rekao je...

"Pre puno godina, hteli smo da dovedemo Federera i on je tražio 75.000 evra. Posle nekoliko sezona kontaktirali smo Nadala, koji je tražio 300.000 evra. Probali smo posle da dobijemo i Đokovića, ali je cena bila 400.000 evra. Danas, niko od njih ne bi igrao za manje od milion", rekao je Kožol.

"Ipak, naredne sezone probaćemo da dovedemo jednog od trojice najboljih", poručio je.

Komentari / 0

Ostavite komentar