Političari za 14 godina postali milioneri

Građanin BiH sa prosječnom platom od 823 KM postao bi milioner u 110. godini pod uslovom da mjesečno uštedi cjelokupan iznos prosječne plate te da je počne zarađivati u 25. godini, pokazuje kalkulator portala "Plata.ba".

Bosna i Hercegovina 05.02.2015 | 09:00
Političari za 14 godina postali milioneri

Prema istom računu, ukoliko bi mjesečno ostavljao "sa strane" po 10 KM, uz sadašnje kamatne stope i nivo rasta plata, do magičnog miliona trebalo bi mu da živi 234 godine.

Iz udruženja potrošača smatraju da su prosječna primanja radnika u BiH i Republike Srpske daleko ispod statističkog prosjeka, koji "naduvaju" plate iz javnog sektora.

"Većina stanovništva živi na rubu egzistencije, sa primanjima manjim nego što je prosječna plata. Jedini način da nešto uštede je da sami proizvode hranu, a sa radničkim platama koje se kreću u rasponu od 370 KM do 400 KM teško je pričati o nekakvoj štednji", kazala nam je Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora.

Dodaje i da je građanima štednja gotovo nezamisliva u zimskim mjesecima kada na naplatu dolaze veći računi za struju i druge komunalije, a time su posebno pogođeni penzioneri, koji čine skoro četvrtinu populacije u Republici Srpskoj.

Primjera radi, radnici u trgovini, ugostiteljstvu i građevinarstvu zarađuju daleko ispod prosjeka od 823 KM, a sindikalni predstavnici tvrde da se sa ovim nivoom prihoda ne može uklopiti ni u normalne životne tokove, a kamoli odvajati za štednju.

"Prosječna plata radnika u ugostiteljstvu je 560 KM, vodi se borba za golo preživljavanje, jer samo je potrošačka korpa preko 1.800 KM i u nju se većina naših radnika ne može uklopiti", kazao je Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske.

Sa druge strane, bh. parlamentarci, koji mjesečno zarađuju u prosjeku od 5.000 do 7.000 KM, ostavljajući na mjesečnom nivou cjelokupno primanje, milioneri mogu postati za oko 14 godina.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ostoja

05.02.2015 08:10

Politika kao visokoprofitabilna nemoralna djelatnost svojim djelatnicima uz pomoc sirokih masa moralnih ljudi obezbjedjuje takvu poziciju.

ODGOVORITE
Name

Vaskrsija

05.02.2015 09:21

Narod to i zna i aminuje!!!

ODGOVORITE
Name

Savo

05.02.2015 09:23

Ma neki od njih postaju milioneri i za mandata. Ali nisu samo oni problem, veci problem su direktori javnih preduzeca i institucija, fondova... Pogledajte samo te likove i koliko i cega imaju i vidjecete da su sve stekli za mandata. Pa pogledajte samo Poste RS, Elektrokrajina, Fond zdravstava Kljajcin, Sume RS Nedjo Ilic i drugi...

ODGOVORITE
Name

Mojne

05.02.2015 09:27

Para dva oka u glavi zavadi zato UDRI KONJA KOJI MOZE DA VUCE.

ODGOVORITE
Name

Mojne

05.02.2015 09:29

...Napisali ustave da mozak zaustave napisali zakone da se bolje zaklone... Riblja Corba 1985

ODGOVORITE
Name

Radovan

05.02.2015 09:45

Nije problem u njima nego u narodu koji to nijemo posmatra.

ODGOVORITE
Name

narod ovce

05.02.2015 10:38

Nije to ništa kako je narod zalužio,još gore treba da bude,puno gore, Okrenite se oko sebe i pogledajte šaban do šabana,goli lopov ili kriminalac ili frustrirani propali džabaljebaroš,pa polupismeni umišljeni političar,pa starlete,pa prostitutke naprćene pa opet pavijan kojem su Legija,Arkan,uzori koji reketira vlasnika kafića ako ništa bar da kafu ne plati itd itd,pa korumpiran pol.inspektor snima gdje će se ogrebati i prikriti krivično djelo,pa policajac koji besciljno luta gradom i snima tuđe žene,cigara visi iz usta...

ODGOVORITE