Ovaj čovjek potpisuje najbolje ugovore na svijetu!

Konka u Šangaju za platu od skoro deset miliona evra! Argentinac jeste dobar igrač, ali menadžerima bi trebalo spomenik da digne zbog dva ugovora u Kini vredna 51.000.000 evra!

Fudbal 03.02.2015 | 08:40
Ovaj čovjek potpisuje najbolje ugovore na svijetu!

Skoro pa nečujno, bez velike pompe, danas je ozvaničen jedan od transfera koji svakako spada među najzanimljivije na svetu u ovom prelaznom roku. Dario Konka je postao novi igrač kineskog kluba Šangaj SIPG. Ono što je posebno zanimljivo je koliko će Konka zarađivati u novom klubu. Potpisao je dvogodišnji ugovor vredan 22.000.000 američkih dolara. Da “prevedemo”: Konka će u Šangaju imati godišnju platu od 9.750.000 evra! Za dve godine će zaraditi 19.500.000 evra! Takvu platu trenutno nema nijedan igrač u italijanskoj Seriji A…

Ovaj argentinski plejmejker je i dalje nepoznanica za mnoge u Evropi s obzirom da je celu dosadašnju karijeru proveo u Južnoj Amerivci i Kini. Dete je River Plate u kojoj nikada nije dobio pravu šansu, išao je na pozajmice u Čile, Rosario, Vasko da Gamu, ali je zato postao Argentinac kojem se klanjao ceo Brazil. Igrajući za Fluminense od 2008. do 2011. godine, Konka je blistao u brazilskoj Seriji A i kao plejmejker je predvodio Fluminense do titule 2010. godine. Izabran je te godine za najboljeg igrača Brazila, a došao je na radar Palerma, Sevilje i još nekih poznatih evropskih klubova.

Ali, umesto u Evropu, preselio se u Aziju! Kineski Gvangžu Evergrande nije žalio para da dovede najboljeg igrača brazilske lige. Kinezi su Fluminenseu tada platili 8.000.000 evra na ime obeštećenja za Konku, a posebna priča je ugovor koji je Argentinac tada potpisao. Konka je parafirao trogodišnju vernost na ugovor vredan 31.500.000 evra! Imao je platu od 10.500.000 evra po sezoni, pa je u tom trenutku postao drugi najplaćeniji fudbaler sveta. Od njega je više zarađivao samo Kristijano Ronaldo u Real Madrid, a manju platu je imao čak i tada zvanično najbolji fudbaler sveta Leo Mesi.

U kineskom klubu, Konka je sa uspehom igrao tri godine i postigao 54 gola na 99 mečeva. Kada mu je ugovor istekao vratio se u “svoj” Fluminense za koji je igrao celu prošlu sezonu. Ipak, zbog finansijskih problema kluba iz Rio de Žaneira, Konka je odlučio da ove zime napusti Flu i opet se preseli u Kinu. Ponuda Šangaja je bila jedna od onih koji se ne dobija. Nije sporno da je Argentinac sjajan igrač i velika je šteta što Evropa nikada nije upoznala njegovu fudbalsku veštinu. Ali, zato će za pet godina igranja u dva kineska kluba obezbediti potomke… Nije lako potrošiti 51.000.000 evra.

Komentari / 0

Ostavite komentar