Bosić: Grčevita borba SNSD za vlast u BiH

Predsjednik SDS –a Mladen Bosić rekao je da je sigurno je da u parlamentarnoj većini neće biti zajedno SDS i SNSD. On je takođe uvjeren da će se održati sporazum koji Savez za promjene ima sa SDA i DF-om, a da će HDZ takođe biti u skupštinskoj većini.

Republika Srpska 02.02.2015 | 14:17
Bosić: Grčevita borba SNSD za vlast u BiH

U intervjuu za portal Vijesti Bosić kaže da od početka podržava inicijativu EU zato što je bilo očigledno da je ona dobronamjerna.

“Suština zajedničke izjave je bila da se pokaže postojanje volje u BiH da se stvari pomaknu sa mrtve tačke. Jedini koji su zastupali suprotno mišljenje su bili Dodik, Pavić i Đokić sa stavom da se iza EU inicijative krije skrivena namjera protiv Republike Srpske. Uz to je Dodik imao stav da Predsjedništvo BiH nema prava da predlaže bilo kakve inicijative, što je nonsens. Svako ima pravo da predlaže bilo kakvu iniicijativu, a na ostalima je da se odluče - hoće li je podržati ili ne”, kažer Bosić.

Napuštanje sjednica Parlamentarne skupštine BiH od strane poslanika SNSD-a Bosić je nazvao igrom koja je vezana za formiranje Savjeta ministara i pokušaja SNSD-a da se nekako ubace u parlamentarnu većinu.

“ Igrokaz sa napuštanjem sjednica je osmišljen kako bi se stvorio utisak u RS da se oni bore protiv ratnih zločina počinjenih nad Srbima, a da ih SDS podržava. U tom smjeru je upotrebljena moćna Dodikova medijska mašinerija na čelu sa nazovi javnim servisom RTRS i nekolicinom plaćenih štampanih medija".

"Naš stav je od početka bio da sve navode o zločinima treba da ispitaju i procesuiraju pravosudni organi i da parlamenti nisu mjesto za to. Pokazalo se da svojim izlascima SNSD nije uspio blokirati rad Parlamenta, ali je blokirao mehanizam entitetskog glasanja. Tako je nedvosmisleno pokazao da su im interesi RS manje važni od stranačkih i ličnih interesa. Kada su u prošlom mandatu nas otjerali u opoziciju, mi nismo napuštali Parlament i glasali smo u skladu sa interesima RS”, rekao je Bosić.

Bosić se osvrnuo i na aktuelno pitanje u vezi sa izvozom oružja iz BiH u Ukrajinu.

“ Ja sam za poštovanje ranije dogovorenog stava da oružje iz BiH ne bi trebalo prodavati stranama koje su već u konfliktu. Interesantan je postupak bivšeg ministra Tučića koji je podnio ostavku kako ne bi bio odgovoran za izvoz naoružanja, a u stvari je svjesno omogućio da zamjenica ministra  eventualno potpiše tu saglasnost. Namjera je bila da se ’na vatru’ stavi Ivanić i da se on optuži za protivruski stav. Kao i sve namjere SNSD-a u posljednje vrijeme i ova je doživjela krah”, kaže Bosić.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Brod

02.02.2015 13:31

Bosiću naredi onda svoima u Brodu da napuste koaliciju sa njima . Brod tone kao Titanik a vi činite većinu.

ODGOVORITE
Name

p

02.02.2015 13:39

2 Mladena zajedno polako rasturaju crvenu svitu...bilo je krajnje vrijeme...

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

02.02.2015 13:42

BOSIĆU,šta je sa formiranjem vlasti u Federaciji,šta je sa Domom Naroda,Šta je sa Potpredsjednikom Fedracije iz reda Srba ,šta je........

ODGOVORITE
Name

Mostar

02.02.2015 18:08

Ne brini Miloše za Podpredsjednika FBiH. Evo ga: Milan Dunović je diplomirani inžinjer saobraćaja i komunikacija, rođen u Sarajevu 1974. godine. Zaposlen je u preduzeću „BH Pošta“, na mjestu direktora službe za međunarodni poštanski promet.

Name

Kusturić Jovan

02.02.2015 14:27

Uvijek je tako bilo Bosiću!

ODGOVORITE
Name

zak

02.02.2015 14:56

Bosicu.Pricas gluposti. Pricas da bi nesto pricao. Ti nemas rijesenja ni za jedan problem u RS.Ni ti ni cijela opozicija.

ODGOVORITE
Name

buddha

02.02.2015 21:14

A snsd ima? Za deset godina vase vlasti uspjeli ste nemoguce - sjebati radna mjesta, narod otjerati u siromastvo, uvecati penzice i od Dodika napraviti MILIJARDERA! Cestitam

Name

SAŠA

02.02.2015 15:17

KO JE UBIO MILANA VUKELIĆA?

ODGOVORITE
Name

da vidimo

02.02.2015 15:37

Kada formirate vlast da vidimo hocete li rasvjetliti sto prije aferu papak i smjeniti vladu i formirati novu,ili su ovo sve prazne price i pustanje magle?ako to uradite svaka cast a onda sve afere redom.ako ne onda ste isti.

ODGOVORITE
Name

Metafizika777

02.02.2015 16:26

Bosiću , ako Vi kao lider najjače opozicione stranke i čelni čovjek Saveza za promjene ne uspijete ili pustite SNSD/DNS/SP u vlast na nivou BiH, zapamtite da više nikada, ali nikada nećete ostvariti rezultat kakav ste imali na ovim izborima i tek onda ćete staviti pečat na autokratiju Milorada Dodika i SNSD sekte.

ODGOVORITE
Name

DADO

02.02.2015 17:46

BOSICU SVAKI DAN SI NA GUBITKU NISTA NISI NAPRAVIO A DODIK PREUZIMA VLAST U STROGO SDSOVOM UPORISTU DOBOJ-STANARI IDI I OSTAVI MLADJIM DA SPASE SDS

ODGOVORITE
Name

GLAVNI GRAD REPUBLIKE SRPSKE

02.02.2015 18:24

SNSD-e NEMA SANSE NA NIVOU VLASTI BOSNE I HERCEGOVINE JER SU MU POHVATANI SVI KONCI I POTEZI KOJE JE PLANIRO .NEMA NI VLASTI NI BUDUCNOSTI SA SNSD-om SANSE SU PROPALO NEMA VISE PAPAKA KOJI BI DALI PODRSKU. GOTOV JE.VLAST NA NIVOU BOSNE I HERCEGOVINE BEZ SNSD-a BRAVO GOSPODINE BOSICU SATERALI STE CRVENU BANDU U CORSOKAK .SAMO NAPRED SZP U CISCENJE KRIMINALNOG KLANA IZ LAKTASA GOTOV JE CRNO MU SE PISE NE POMAZU NI PAPCICI VISE!

ODGOVORITE
Name

fajront

02.02.2015 19:47

Mjenjaj ih Boske.gotovi su gotovi,gas dodajte moraju odmah pasti.

ODGOVORITE