Djeca Abu Nidala sa državljanstvom BiH

Djeca nekadašnjeg najtraženijeg svjetskog teroriste, Palestinca Abu Nidala, Nidal Halil i Badija Halil, još imaju državljanstvo BiH, a osim što su povezani sa terorizmom, dobili su ih na nezakonit način, piše "Glas Srpske".

Bosna i Hercegovina 02.02.2015 | 09:15
Djeca Abu Nidala sa državljanstvom BiH

List navodi da, prema nezvaničnim informacijama, Badija Halil ima važnu ulogu u "pranju" novca kojim se finansiraju terorističke aktivnosti, a poslove obavlja preko većinskog vlasnika jedne banke u Sarajevu.

Brat i sestra, koji su rođeni u Saudijskoj Arabiji, nalaze se na spisku bezbjednosnih agencija na kojem je 741 lice afroazijskog porijekla kojima državljanstva BiH nisu oduzeta, iako su ih dobili na osnovu lažnih podataka i postoje dokazi da su povezani s terorizmom i ratnim zločinima.

U dosijeu Nidala Halila piše da je rođen u Rijadu, a na osnovu odobrenja Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo, omogućen mu je upis u matičnu knjigu rođenih u sarajevskoj opštini Centar pod brojem 11.048.

"Ta odluka donesena je na odnosu odluke konzulata RBiH u Njemačkoj od 19. septembra 1995. godine. Nidal Halil prijavio je prebivalište u opštini Stari Grad, a zatim u opštini Centar, ima prijavljeno prebivalište u Minhenu, a sada živi u Kairu. U BiH nikada nije živio", navodi se u dosijeu.

Njegova sestra Badija Halil, takođe, je rođena u Rijadu, a na osnovu odluke od 6. maja 1997. godine, koju je potpisao šef kantonalnog MUP-a Sarajevo Ismet Dahić, odobren joj je upis u knjigu rođenih u opštini Centar pod brojem 10.823, na osnovu čega je dobila državljanstvo BiH.

"Badija Halil ima prijavljeno prebivalište u opštini Centar, a živi u Beču. U Sarajevu ima stan gdje je dobila i ličnu kartu, a u Beču se udala za državljanina BiH Adnana Buzara s kojim ima dvije kćerke", navodi se u njenom dosijeu.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

milicajac rezima

02.02.2015 08:39

Ajmo razlaz narode,sta sad ako čojek ima državljanstvo,pa šta ba ihma veze, u mene komandir rekao je nema elemenata krivičnijeg djela,šta sad ba očete još,ajmo jarane razguli

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

02.02.2015 11:05

Na redu su i Diplomatski pasoši.

ODGOVORITE
Name

u laži su kratke noge

02.02.2015 13:05

Dovoljno reći da je izvor "Glas Srpske"...

ODGOVORITE
Name

Arapi

02.02.2015 23:08

U Bosni oni su kao Amerikanci na Zapadu. Puno se preuvelicava, izmislja, sanja o necem cega nema. Abu Nidal za Bosance nije covjek koji je ozenio stricevu kcerku kao sto su to uradili njegovi preci i nasljednici. Striceva kcerka je krevetska druzica sve ostale zene su kao nasim Njemice. Novac je od droge, prevare i sve to s molitvama na ustima. Upita me jedna stara zena: jel njihov Kuran i nas isti. To su Arapi.

ODGOVORITE