Tuzlanski radnici ponovo na ulicama

Oko 150 nezadovoljnih radnika iz deset propalih firmi s područja Tuzle i Tuzlanskog kantona okupilo se jutros pred zgradom pravosudnih institucija.

Bosna i Hercegovina 21.01.2015 | 13:17
Tuzlanski radnici ponovo na ulicama

"Mi vršimo pritisak na Sud i na Tužilaštvo. Sutra je presuda za Livnicu čelika. Drago Jurić treba da dobije 37 dunuma zemlje za 120.000 KM, a radnici ne mogu ništa dobiti. Tražimo da se to prolongira. Hoće da uzmu zemlju na kojoj su objekti, prema tome, po svaku cijenu žele da unište Livnicu", kazao je za Fenu predstavnik Sindikata solidarnosti TK-a Enes Tanović.

Na pitanje u vezi s podignutom optužnicom protiv tri odgovorne osobe u Fabrici deterdženata Dita Tuzla, Tanović je rekao da su "optužnice dobrodošle, ali da fabrike treba pokretati".

"Tužilaštvo treba da radi svoj dio posla, da procesuira te ljude, a da Vlada ide prema pokretanju fabrika. Ništa ne znači ako se proces bude vodio tri do četiri godine, a radnici na ulici", naglasio je.

Dodao je da je u Livnici čelika Tuzla već trebala da krene proizvodnja, ali da niko neće da ode među radnike da ih pozove da rade, da više nisu na ulici.

"Imamo Borac Banovići koji pripada Federalnoj vladi. Niko ne dolazi na riješi njihov radnopravni status. Imamo i nekoliko firmi u stečaju, gdje stečajni upravnici odugovlače i stečajnu masu ne usmjeravaju prema ljudima koji trebaju u penziju i da im se riješi radnopravni status. To su sve sitnice koje bi se mogle riješiti da se ovi radnici sklone s ulice", ustvrdio je Tanović.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Reality Show

21.01.2015 12:18

A Orašje?

ODGOVORITE
Name

tetak mata

21.01.2015 15:20

Samo se dobro pripremite i dobru obuću nabavite

ODGOVORITE