EU: Smiriti situaciju oko Trepče

EU je danas stavila do znanja da je "važno da se izbegne svako dalje zaoštravanje" oko Kombinata Trepča

Srbija 20.01.2015 | 19:23
EU: Smiriti situaciju oko Trepče

"Različite opcije da se izbegne likvidacija Trepče postoje", preneli su s tim u vezi agenciji Beta u Briselu zvaničnici bliski evropskom komesaru za proširivanje Johanesu Hanu i visokoj evropskoj predstavnici Federiki Mogerini.

Zamoljeni da kažu da li dijalog Beograd-Priština može doživeti težak udarac pokušajem vlasti u Prištini da preuzmu vlasništvo nad Trepčom čiji je većinski vlasnik država Srbija, kao što su na to upozorile vlasti u Beogradu, zvaničnici u Briselu su istakli da se "u Evropskoj komisiji pitanje Trepče pomno prati".

"Važno je da se izbegne svako dalje zaoštravanje i smiri situacija", naglasili su izvori u Evropskoj komisiji i podvukli da "različite opcije da se izbegne likvidacija postoje".

"Dobro je", dodali su ti izvori, "što novi zakon, juče usvojen u Skupštini u Prištini, daje vremena da se krene u rešavanje tog pitanja".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija spremna za dijalog o Kombinatu Trepča i da će se u okviru pregovora Beograd-Priština u Briselu razgovarati o tome, dok je vicepremijer i šef diplomatije Kosova Hašim Tačij rekao da Priština neće o tome pregovarati s Beogradom jer je, kako je naveo, "Trepča bogatstvo Kosova".

Vučić i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić su izjavili da je Priština želela da završi privatizaciju Trepče pre no što se taj problem i pitanja privatizacije srpske imovine na Kosovu otvore u dijalogu u Briselu.

Vučić istakao da je o Trepči bilo razgovora i s predstavnicima "Petorke" - pet najuticajnijih zemalja Zapada.

Najveći akcionar kombinata Trepča je Fond za razvoj Republike Srbije sa 55,14 odsto kapitala, a udeo u vlasnistvu tog kombinata imaju i kompanija "Generaleksport" iz Beograd sa 6,86 odsto, "Jugobanka" iz Kosovske Mitrovice sa 2,34 odsto, "Progres" iz Beograda sa 1,97 odsto, "Dunav Banka" iz Zvečana sa 1,92 odsto, Elektroprivreda Srbije sa 1,67 odsto, "14. Oktobar" Kruševac sa 0,15 odsto.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

20.01.2015 22:35

Izgleda da demokratija znači: Otmi od naroda sve.Učini ih zavisnim i potčini ih koliko god možeš.

ODGOVORITE
Name

očito

20.01.2015 23:09

Ako to bude sudila EU Srbija ce izgubiti i ono na sto ima pravo. Prosto i jednostavno. EU je daleko jaca od Srbije, kao i do sada.

ODGOVORITE