ЕУ: Смирити ситуацију око Трепче

ЕУ је данас ставила до знања да је "важно да се избегне свако даље заоштравање" око Комбината Трепча

Србија 20.01.2015 | 19:23
ЕУ: Смирити ситуацију око Трепче

"Различите опције да се избегне ликвидација Трепче постоје", пренели су с тим у вези агенцији Бета у Бриселу званичници блиски европском комесару за проширивање Јоханесу Хану и високој европској представници Федерики Могерини.

Замољени да кажу да ли дијалог Београд-Приштина може доживети тежак ударац покушајем власти у Приштини да преузму власништво над Трепчом чији је већински власник држава Србија, као што су на то упозориле власти у Београду, званичници у Бриселу су истакли да се "у Европској комисији питање Трепче помно прати".

"Важно је да се избегне свако даље заоштравање и смири ситуација", нагласили су извори у Европској комисији и подвукли да "различите опције да се избегне ликвидација постоје".

"Добро је", додали су ти извори, "што нови закон, јуче усвојен у Скупштини у Приштини, даје времена да се крене у решавање тог питања".

Премијер Србије Александар Вучић је изјавио да је Србија спремна за дијалог о Комбинату Трепча и да ће се у оквиру преговора Београд-Приштина у Бриселу разговарати о томе, док је вицепремијер и шеф дипломатије Косова Хашим Тачиј рекао да Приштина неће о томе преговарати с Београдом јер је, како је навео, "Трепча богатство Косова".

Вучић и министар спољних послова Србије, Ивица Дачић су изјавили да је Приштина желела да заврши приватизацију Трепче пре но што се тај проблем и питања приватизације српске имовине на Косову отворе у дијалогу у Бриселу.

Вучић истакао да је о Трепчи било разговора и с представницима "Петорке" - пет најутицајнијих земаља Запада.

Највећи акционар комбината Трепча је Фонд за развој Републике Србије са 55,14 одсто капитала, а удео у власниству тог комбината имају и компанија "Генералекспорт" из Београд са 6,86 одсто, "Југобанка" из Косовске Митровице са 2,34 одсто, "Прогрес" из Београда са 1,97 одсто, "Дунав Банка" из Звечана са 1,92 одсто, Електропривреда Србије са 1,67 одсто, "14. Октобар" Крушевац са 0,15 одсто.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

дивља јабука

20.01.2015 21:35

Изгледа да демократија значи: Отми од народа све.Учини их зависним и потчини их колико год можеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

очито

20.01.2015 22:09

Ако то буде судила ЕУ Србија це изгубити и оно на сто има право. Просто и једноставно. ЕУ је далеко јаца од Србије, као и до сада.

ОДГОВОРИТЕ