Ko su Srbi što osnovaše Galatasaraj?!

Srpski sport je bio na nogama zbog duela košarkaša Crvene zvezde i Galatasaraja, a reči predsednika turskog kluba Dojguna Jarsuvata da su Srbi učestvovali u stvaranju Galate 1905. godine poslale su poruku mira Srbiji, Beogradu i crveno-belima.

Fudbal 17.01.2015 | 17:15
Ko su Srbi što osnovaše Galatasaraj?!

Tenzije su posle nesreće i smrti navijača Marka Ivkovića konstantno prisutne između pristalica dva tima, a sudbina ih je u Top 16 spojila ponovo, da još jednom odmere snage.

Prvi čovek turskog kluba Jarsuvat izjavio je po poseti Markovog grobu da je "Galatasaraj osnovan 1905. godine od strane studenata, među kojima su bili i srpski studenti Milo i Pavle Bakić", dodajući da je Galatasaraj dom mira ispunjen ljubavlju i bratstvom.

Ko su zapravo Milija "Milo" i Pavle Bakić?

Dva momka iz plemena Vasojevića, iz Crne Gore, početkom 20. veka školovali su se u inostranstvu, upravo u istanbulskom Liceju 1905. godine. Pavle i Milo su, zajedno sa još jedanaest drugova osnovali Fudbalski klub Galatasaraj, što je bio i početak tog sportskog društva.

Njih dvojica su živeli kod svog strica Mitra Bakića koji je bio konzul u Osmanskom carstvu. Braća su završila, takođe, vojnu školu, dobila oficirski čin, a onda po početku rata došli na Cetinje kako bi postali deo Treće armije pod komandom Janka Vukotića.

Milo je umro od kolere u ratu, u Makedoniji blizu Kočana, dok se u turskim medijama pojavila informacija da je poginuo u borbama oko Skadra. Za vreme igračke karijere igrao je na poziciji desnog beka od 1905. do 1910. godine.

Zanimljivo je da mnogi navijači Galate i danas smatraju da je Milo Bakić najbolji fudbaler svih vremena u Turskoj.

Da Turci nisu zaboravili ova dva momka, dokazala je poseta delegacije Turske i Galatasaraja Andrijevici i selu Zabrđe gde je otkrivena spomen ploča Bakićima.

Na njoj piše:

"U znak ličnog sećanja na crnogorske učenike gimnazije Galatasaraj, dvojicu prvih igrača i osnivača prvog turskog fudbalskog kluba Galatasaraj Mila i Pavla Bakića, s neizmjernim poštovanjem Fudbalski klub Galatasaraj".

Stvara se zabuna između izjave predsednika Jarusvata da su Srbi učestvovali u organizovanju kluba i rečenice na ploči "U znak ličnog sećanja na crnogorske učenike", ali to su već nedoumice na koje smo navikli od početka ovoga veka, pa ćemo to ostaviti po strani i držati se reči koje su izgovorene od strane predstavnika tog turskog kluba u Beogradu.

Uz Mila i Pavla, u družini koja je stvorila veliki kolektiv zvani Galatasaraj nalazi se i jedan Albanac, Ali Sami Jen, po kojem je i stadion, koji je otvoren 20. decembra 1964. godine, dobio ime, ali Galata već tri godine ne igra na njemu.

Pravo ime Ali Sami Jena je Ali Sami Frašeri koji je sin Samija Frašerija, poznatog albanskog filozofa i pisca. Osnivač turskog tima Frašeri, koji je bio i prvi predsednik Galatasaraja, umro je 1951. godine.

Koliko su Milo i Pavle Bakić bitni za nastanak Galatasaraja može se videti iz izjave potpredsednice kluba Čandan Erčetin koja je rekla da mladići iz Andrijevice nisu ni sanjali da su postavili temelj velikog turskog kluba.

"Ova dva mladića izuzetnih fizičkih sposobnosti, džentlmenskog mentaliteta i naprednih ideja Galatasaraj nikada nije zaboravio. Ne možemo znati da li su ovi mladići, koji su ostavili svoje srce na terenu, sanjali da li će Galatasaraj, klub kojeg su osnovali u učionici B 12, premašiti jedan vek, da će postići veliki uspeh i postati jedan od svetskih klubova, ali mi koji to posmatramo sa dozom sportskih emocija sigurni smo da su postavili čist i čvrst temelj“, rekla je Erčetin.

Komentari / 0

Ostavite komentar