NFL plej-of: Ostala 4 tima, opet dramatični dueli!

U borbi za Super Bowl ostala su četiri velika tima, posle dramatičnih mečeva u nedelju kasno uveče.

Ostali sportovi 12.01.2015 | 16:20
NFL plej-of: Ostala 4 tima, opet dramatični dueli!

NFC finale: Grin Bej Pekersi - Sijetl Sihouksi.

AFC finale: Nju Ingland Petriotsi - Indijanapolis Kolts.

To su timovi koji će se boriti za Super Bowl!

NEPOGREŠIVI RODŽERS NA "LEMBU"

Pekersi i Kaubojsi su odigrali sjajnu, pravu plej-of utakmicu. U nedelju popodne u Viskonsinu nije bilo ekstremno hladno kao daleke 1967. godine, ali je temperatura bila ispod nule (-6 °C) što je uticalo da teren Lembo Filda bude u jako lošem stanju. Ipak, to nije sprečilo igrače oba tima da odigraju odličan meč.

Grin Bej je na kraju slavio rezultatom 26:21 (7:7, 3:7, 10:7, 6:0).

Prava borba razvila se u trećoj četvrtini, nakon što je Dalas uspeo da iskoristi to što je kvoterbek Grin Beja Eron Rodžers ušao nedovoljno oporavljen u meč, pa su gosti poveli sa četiri razlike.

Treći period meča su obeležile dve gužve na terenu u kojima su se našli igrači oba tima, a žute zastavice i kazne su "pljuštale na sve strane". Krozbi je novim fild golom (30 jrd) smanjio vodstvo Dalasa, da bi Kaubojsi zatim, nakon jednog brzog drajva i tačdaun trčanja DeMarka Mareja za jedan jard, poveli sa 21:13. Svima je bilo jasno da odbrana Grin Beja ne može sama dobiti ovaj meč, te je "roviti" Rodžers stisao zube i bacio tačdaun pas za ruki risivera Devontea Adamsa dugačak čak 46 jardi.

Krajem treće i početkom četvrte četvrtine proradila je i odbrana domaćih. Sa dva seka naterali su Dalas da se brzo oslobodi lopte, a onda je na scenu stupio onaj pravi Eron Rodžers. Napad Pekersa je konačno ličio na onaj iz regularnog dela sezone. Rodžers je vezao osam uspešnih dodavanja za novi tačdaun (Ričard Rodžers, 13 jrd) i prednost Grin Beja 26:21. Domaći tim je pokušao i konverziju za dva poena, ali je odbrana Dalasa bila na visini zadatka.

Odbrana Grin Beja je zatim ponovo naterala Kaubojse na četvrti daun ali je Toni Romo odlično kompletirao dodavanje ka Dezu Brajantu i tako ostavio svoj tim u igri. Tako međutim, nije mislio trener Grin Beja, Majk Mekarti. Zatražio je čelendž, a nakon pregledanog snimka, sudije su donele odluku da Brajant nije imao kontrolu nad loptom.

To je značilo da je Romov pas nevažeći, a Pekersi su ponovo došli u posed lopte. Rodžers je mirno vodio poslednji drajv Grin Beja, a kada su Kaubojsi ostali bez tajm-auta, a Rodžers kompletirao dodavanje ka Rendalu Kobu za novi prvi daun, bilo je jasno da će Grin Bej ostati nepobeđen ove sezone na svom Lembo Fildu.

Eron Rodžers je bio sjajan i pored povrede. Kompletirao je 24/35 dodavanja za 317 jardi i tri tačdauna. Budući Hall of Fame ponovo nije bacio presečen pas na svom terenu. S druge strane, Toni Romo je odigrao dobar meč, ali su ga povreda kolena i pad koncentracije ofanzivne linije Dalasa sprečile da odvede svoj tim do pobede. Romo je kompletirao 15/19 dodavanja za 191 jard i dva tačdauna.

Igrači Grin Beja odigrali su fenomenalno drugo poluvreme i tako naneli prvi poraz ekipi Dalasa na gostovanjima ove sezone. Pekersi će se naredne nedelje za odlazak u Super Bowl boriti sa aktuelnim šampionima, Sijetl Sihouksima. Na samom kraju moramo konstatovati da je i Dalas mogao slaviti na večerašnjem meču, što takođe ne bi bilo nezasluženo.

ZAKAZAN AFC "KLASIK"

Indijanapolis Koltsi savladali Denver Bronkose na njegovom terenu i obezbedili finalni meč Američke fudbalske konferencije protiv Nju Inglanda 24:13 (0:7; 14:3; 7:0; 3:3).

Nakon tri trijumfa domaćih ekipa, poslednji meč divizijske runde plej-ofa obeležio je sjajan nastup Indijanapolis Koltsa koji su kao gosti savladali favorizovani Denver. Sjajna postavka odbrane defanzivnog koordinatora Koltsa Grega Sandaskog rezultovalo je sa 288 dopuštenih jardi i 13 poena, a Pejton Mening tokom večerašnjeg susreta nije mogao da pronađe pravi ritam i povede svoj tim do boljeg rezultata.
Kvoterbek Koltsa Endru Lak je kompletirao 27 dodavanja, dodao dva tačdaun i dva presečena pasa, uz 265 jardi. Lak je u petom uzastopnom susretu u doigravanju upisao više od 250 jardi i prvi je igrač u istoriji NFL-a koji je to uspeo. Odlični tim Denver Bronkosa će u pauzi između dva šampionata pretrpeti promene u igračkom i stručnom kadru, a prvi je odlazak najavio defanzivni koordinator Džek Del Rio koji će narednih dana postati trener Ouklenda. Pred Pejtonom Meningom je period odluke da li će i u narednoj sezoni pokušati da poslednji put pojuri ka drugoj tituli.

Denver je prvi period igre rešio u svoju korist, Pejton Mening (26/46, 211, Td) je pasom pronašao omiljenu metu Demarijusa Tomasa (5, 59 jrd, Td) za, ispostaviće se, jedini tačdaun na susretu. Koltsi su uzvratili sa 14 uzastopnih poena, Denijel Heron (23, 63 jrd, Td, 8, 32) je istrčao osam jardi za tačdaun, da bi u nastavku meča usledilo tačdaun hvatanje tajt enda Dvejna Alena (4, 30 jrd, Td). Veteran kiker Adam Vinatijeri nije iskoristio fild gol pokušaj, ali je zato domaći kiker Konor Bart uzvratio realizacijom sa 45 jardi za konačnih 14:10 u prvom poluvremenu.

Mening je u prvom delu igre kompletirao sedam dodavanja za 71 jard, a većina njegovih pokušaja bila je prejaka za risivere, da bi u nastavku meča popravio utisak, ali je ostao na tačdaun dodavanju iz prvog dela. Do kraja susreta viđen je jedan tačdaun, a on je delo risivera Koltsa Hakima Niksa (2, 24 jrd, Td) koji je uhvatio Lakovo dodavanje vredno 15 jardi. Denver je u drugih pola sata igre postigao samo tri poena, kiker Bart je realizovao šut sa udaljenosti od 41 jarda, dok je konačan rezultat postavio veteran Vinatijeri pogotkom sa 30 jardi.

Najbolji pojedinac u redovima Denvera bio je raning bek Si Džej Anderson koji je istrčao 80 jardi, a hvatanjem dodao 29, dok je Džulijus Tomas dodao 53, a Imanuel Senders 46. U timu gostiju hvatač Ti Vaj Hilton je uhvatio 72 jarda iz četiri hvatanja, dok je Kobi Fliner dodao 49. Po presečen pas u timu Denvera ostvarili su sejfti Rahim Mur i ruki kornerbek Bredli Robi, dok je lajnbeker Koltsa upisao 11 uspešnih obaranja.

Indijanapolis je zabeležio više osvojenih jardi (364 - 288), ostvarili su veći posed lopte, a odbrana je tokom većeg dela meča delovala kao skladna celina. Koltsi su zasluženo ostvarili plasman na finalni meč Američke fudbalske konferencije, gde ih od juče čeka Nju Ingland, koji je ih je prethodne godine savladao u divzijskoj rundi rezultatom 43:22.

Nju Ingland i Indijanapolis imaju decenijski rivalitet, a bolji su Petriotsi (46-28 u sezoni i 3-1 u plej-ofu), uz jedan više trijumf na Super Bowlu (2001, 2003, 2004, naspram 1970, 2006).

Komentari / 0

Ostavite komentar