Braća Kuaši ubijena, Al Kaida prijeti

Jemenska Al Kaida zaprijetila je Francuzima novim napadima pošto se oglasio njen visoki vjerski zvaničnik šeik Harit al Nadari koji je pozdravio napad na Pariz kao "blagoslovljen" i opisao napadače kao "heroje mudžahedine".

Svijet 10.01.2015 | 11:18
Braća Kuaši ubijena, Al Kaida prijeti

On je Francuze nazvao "nevjernicima koji vrijeđaju proroke", dodajući da su im"heroji mudžahedini održali lekciju o granicama slobode govora", prenosi AP.

"Bolje je da prestanete da napadate muslimane kako biste mogli da živite u miru. Ali ako samo želite rat, onda se radujte, nećete dugo uživati u miru sve dok budete ratovali protiv proroka i muslimana", poručio je Al Nadari na tviteru.

Al Nadari nije direktno preuzeo odgovornost za napad u Parizu, ali je rekao: "Kako da se ne borimo protiv onih koji vrijeđaju našeg proroka i kleveću našu vjeru".

Prethodno je, međutim, neimenovani pripadnik Al Kaide u Jemenu saopštio da je ova grupa usmjerila i rukovodila napadom na francuski satirični list "Šarli ebdo" u Parizu koji je, kako tvrde, osveta za uvredu časti proroka Muhameda.

Pripadnik Al Kaide u Jemenu je agenciji AP dostavio saopštenje te grupe na engleskom jeziku u kome se navodi da je "vođstvo ogranka Al Kaide u Jemenu (AQAP) rukovodilo operacijama i veoma pažljivo izabralo metu".

Braća Kuaši, odgovorna za smrt novinara "Šarli ebdoa", ubijena su u dramatičnoj akciji policije.

Said i Šerif Kuaši, osumnjičeni za napad na francuski satirični časopis "Šarli Ebdo", ubijeni su u štampariji u Damarten-an-Goelu gdje su držali jednog taoca, koji je oslobođen živ i zdrav.

Snajperisti su došli na lice mjesta, a dvojica terorista su poručili :

"Želimo da umremo kao mučenici".

Iz štamparije su izašli pucajući, nakon čega su ubijeni. Nekoliko minuta nakon što su braća ubijena, oslobođeni su i taoci koje su dvoje terorista držali u košer-supermarketu u Port de Vensenu u Parizu.

Okončana kriza sa taocima

Napadač, koji je uzeo dva taoca u zlatari u gradu Monpeljeu, predao se policiji nakon višečasovnih pregovora, javila je jutros agencija Frans pres. Taoci nisu povrijeđeni.

Francuska policija saopštila je da je slučaj u Monpeljeu kriminalne prirode i da nije povezan sa nizom terorističkih napada u Parizu. Pljačkaš je upao u zlataru u Monpeljeu neposredno prije zatvaranja. Unutar radnje su bile dvije žene, radnica i supruga vlasnika zlatare.

Pošto je pljačkaš izgubio kontrolu nad situacijom, on je žene uzeo za taoce i sklonio se u unutrašnjost radnje.

Incident je izazvao paniku među mještanima nakon što je u protekla tri dana u nizu terorističkih napada u Francuskoj poginulo 17 osoba.

Izvor: Agencije

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

ОКСИГЕН

10.01.2015 08:04

Зашто свако крвопролиће које се доводи у везу са тероризмом обавезно има исламски "потпис" ? Ако је то учење које наводно пропагира ислам, онда се његови сљедбеници морају озбиљно замислити над својом судбином. Гдје год се дешавају овакве ствари, једна од страна у сукобу јесу обавезно муслимани... Разумијем зашто се таква дешавања догађају у исламском подијељеном свијету, али зашто и у тзв. западној цивилизацији... Моје слободно увјерење је да је Запад значајнији продор ислама у Европу омогућио признавањем такозване "БиХ". Тад је то урађено да би се нашкодило Србима ( јер не заборавите - најприје су српске главе одсијецане и јавно показиване од исламиста), али тада није било јавног згражања цијелог свијета ... као данас након паришког масакра... Другим ријечима - господо Европљани: што сте тражили, то сте и добили!!! Јаму сте копали другима, и сами у њу пали! Тачка.

ODGOVORITE
Name

dott

10.01.2015 08:30

Kada se to desi Evropi onda je terorizam, a kada ta ista evropa to uradi nama onda je milosrdni andjeo.

ODGOVORITE
Name

Ostoja

10.01.2015 08:42

Desavanja kao sto je to prethodnih dana u Francuskoj ni u kom slucaju ne smiju se pripisivat vjeroispivjesti islam. Kao u svakoj vjeroispovjesti, svakoj naciji i narodu ima budala.

ODGOVORITE
Name

re oksigen

10.01.2015 08:50

Zasto je za tebe BIH tkz drzava.Dali bih volio drzavu koju ti Baja obecava a nemoze ispuniti.

ODGOVORITE
Name

RE OKSIGEN

10.01.2015 09:00

Procitaj Ostojinu poruku i sve ce ti biti jasno.

ODGOVORITE
Name

Crni

10.01.2015 09:08

Vi to nazivate herojima i mudzahedinima bolesni ste treba vas sviju takve uništiti sa zemlje da ne sramotite Islam I čovjekač. Musliman i Mudzahedin može biti onaj koji ne uzima život čovjeku na takav način kao vi i koji gine da odbrani sebe I druge na svojoj zemlji tad si Mudzahedin, kad braniš a kad pogines onda si šehid.

ODGOVORITE
Name

princip

10.01.2015 09:16

Ova grozna dešavanja u Francuskoj su proizvod politike duplih standarda,kada se desi kod velikih to je terorizam a kad se udara po srbima tada je demokratski milosrdni andjeo. Ali šta se tu krije iza ovog međunarodnog sunovrata krije se jedna tzv.nadnacionalna elita koja je se obogatila izazivajući krvave sukobe po svijetu radi svog profita. Izazivaju ekonomske krize, gdje imaju svoj interes tu je odmah ugrožena ljudska prava itd.primer bivše SFRJ,Iraka,Libije,Ukrajine i dr. Ali u toj tajnoj organizaciji nema narodnosti i nacija već tzv.nadnacije sastavljene od(gejeva,narkomana i svih drugih sekti)i zato u zadnjih 20.god nisu ni jednu normalnu odluku donijeli ti svjetski vlastodršci kao i sada njima je islam sredstvo da se širi haos, nasilje okrutno i da vlada haos u svijetu kako bilakše vladali svijetom i cilj je jedna moneta,jedna vojska i jedna nacija ali nacija po uzoru na one nastrane i to je ključ svega.Poz.

ODGOVORITE
Name

re Ostoja

10.01.2015 11:25

Tacno je da u svakoj vjeri ima budala ali u islamu je njih puno,muslimani du sami sebi krivi sto nece da se ograde od islamista,jer i njima odgovara kad je ovakvo stanje a kad dodje da se ljudi pobune onda nije islam,pa sta je onda svi ovi teroristi su muslimani,nemojte da jedni druge pravimo ludim,nisu svi muslimani teroristi ali oni koji jesu i oni su muslimani ne mozemo sad da ih pretvorimo u vanzemaljce.

ODGOVORITE
Name

SETUP

10.01.2015 12:04

Sve ovo je NAMJESTALJKA od strane zapadnih obavjedtajnih sluzbi.Sad ce opet negdje biti intervencija ,vidjecete...

ODGOVORITE
Name

Re- OKSIGEN

11.01.2015 12:13

Sve je tako i ti si to jos blago napisao. Pa ako se ogradjuju od islamista zasto ih je preko hiljadu dobilo drzavljanstvo BIH. Zasto oni nepohapse sve islamiste u BiH? Uhapsili onog seljaka Bosnica da bi svijetu oci zamazali. Oni jedno pricaju, drugo rade s trece misle.

ODGOVORITE