Браћа Куаши убијена, Ал Каида пријети

Јеменска Ал Каида запријетила је Французима новим нападима пошто се огласио њен високи вјерски званичник шеик Харит ал Надари који је поздравио напад на Париз као "благословљен" и описао нападаче као "хероје муџахедине".

Свијет 10.01.2015 | 11:18
Браћа Куаши убијена, Ал Каида пријети

Он је Французе назвао "невјерницима који вријеђају пророке", додајући да су им"хероји муџахедини одржали лекцију о границама слободе говора", преноси АП.

"Боље је да престанете да нападате муслимане како бисте могли да живите у миру. Али ако само желите рат, онда се радујте, нећете дуго уживати у миру све док будете ратовали против пророка и муслимана", поручио је Ал Надари на твитеру.

Ал Надари није директно преузео одговорност за напад у Паризу, али је рекао: "Како да се не боримо против оних који вријеђају нашег пророка и клевећу нашу вјеру".

Претходно је, међутим, неименовани припадник Ал Каиде у Јемену саопштио да је ова група усмјерила и руководила нападом на француски сатирични лист "Шарли ебдо" у Паризу који је, како тврде, освета за увреду части пророка Мухамеда.

Припадник Ал Каиде у Јемену је агенцији АП доставио саопштење те групе на енглеском језику у коме се наводи да је "вођство огранка Ал Каиде у Јемену (АQАП) руководило операцијама и веома пажљиво изабрало мету".

Браћа Куаши, одговорна за смрт новинара "Шарли ебдоа", убијена су у драматичној акцији полиције.

Саид и Шериф Куаши, осумњичени за напад на француски сатирични часопис "Шарли Ебдо", убијени су у штампарији у Дамартен-ан-Гоелу гдје су држали једног таоца, који је ослобођен жив и здрав.

Снајперисти су дошли на лице мјеста, а двојица терориста су поручили :

"Желимо да умремо као мученици".

Из штампарије су изашли пуцајући, након чега су убијени. Неколико минута након што су браћа убијена, ослобођени су и таоци које су двоје терориста држали у кошер-супермаркету у Порт де Венсену у Паризу.

Окончана криза са таоцима

Нападач, који је узео два таоца у златари у граду Монпељеу, предао се полицији након вишечасовних преговора, јавила је јутрос агенција Франс прес. Таоци нису повријеђени.

Француска полиција саопштила је да је случај у Монпељеу криминалне природе и да није повезан са низом терористичких напада у Паризу. Пљачкаш је упао у златару у Монпељеу непосредно прије затварања. Унутар радње су биле двије жене, радница и супруга власника златаре.

Пошто је пљачкаш изгубио контролу над ситуацијом, он је жене узео за таоце и склонио се у унутрашњост радње.

Инцидент је изазвао панику међу мјештанима након што је у протекла три дана у низу терористичких напада у Француској погинуло 17 особа.

Извор: Агенције

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ОКСИГЕН

10.01.2015 08:04

Зашто свако крвопролиће које се доводи у везу са тероризмом обавезно има исламски "потпис" ? Ако је то учење које наводно пропагира ислам, онда се његови сљедбеници морају озбиљно замислити над својом судбином. Гдје год се дешавају овакве ствари, једна од страна у сукобу јесу обавезно муслимани... Разумијем зашто се таква дешавања догађају у исламском подијељеном свијету, али зашто и у тзв. западној цивилизацији... Моје слободно увјерење је да је Запад значајнији продор ислама у Европу омогућио признавањем такозване "БиХ". Тад је то урађено да би се нашкодило Србима ( јер не заборавите - најприје су српске главе одсијецане и јавно показиване од исламиста), али тада није било јавног згражања цијелог свијета ... као данас након паришког масакра... Другим ријечима - господо Европљани: што сте тражили, то сте и добили!!! Јаму сте копали другима, и сами у њу пали! Тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

10.01.2015 08:30

Када се то деси Европи онда је тероризам, а када та иста европа то уради нама онда је милосрдни андјео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

10.01.2015 08:42

Десавања као сто је то претходних дана у Француској ни у ком слуцају не смију се приписиват вјероиспивјести ислам. Као у свакој вјероисповјести, свакој нацији и народу има будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре оксиген

10.01.2015 08:50

Засто је за тебе БИХ ткз дрзава.Дали бих волио дрзаву коју ти Баја обецава а немозе испунити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ОКСИГЕН

10.01.2015 09:00

Процитај Остојину поруку и све це ти бити јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

10.01.2015 09:08

Ви то називате херојима и мудзахединима болесни сте треба вас свију такве уништити са земље да не срамотите Ислам И човјекач. Муслиман и Мудзахедин може бити онај који не узима живот човјеку на такав начин као ви и који гине да одбрани себе И друге на својој земљи тад си Мудзахедин, кад браниш а кад погинес онда си шехид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

принцип

10.01.2015 09:16

Ова грозна дешавања у Француској су производ политике дуплих стандарда,када се деси код великих то је тероризам а кад се удара по србима тада је демократски милосрдни андјео. Али шта се ту крије иза овог међународног суноврата крије се једна тзв.наднационална елита која је се обогатила изазивајући крваве сукобе по свијету ради свог профита. Изазивају економске кризе, гдје имају свој интерес ту је одмах угрожена људска права итд.пример бивше СФРЈ,Ирака,Либије,Украјине и др. Али у тој тајној организацији нема народности и нација већ тзв.наднације састављене од(гејева,наркомана и свих других секти)и зато у задњих 20.год нису ни једну нормалну одлуку донијели ти свјетски властодршци као и сада њима је ислам средство да се шири хаос, насиље окрутно и да влада хаос у свијету како билакше владали свијетом и циљ је једна монета,једна војска и једна нација али нација по узору на оне настране и то је кључ свега.Поз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Остоја

10.01.2015 11:25

Тацно је да у свакој вјери има будала али у исламу је њих пуно,муслимани ду сами себи криви сто неце да се ограде од исламиста,јер и њима одговара кад је овакво стање а кад додје да се људи побуне онда није ислам,па ста је онда сви ови терористи су муслимани,немојте да једни друге правимо лудим,нису сви муслимани терористи али они који јесу и они су муслимани не моземо сад да их претворимо у ванземаљце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕТУП

10.01.2015 12:04

Све ово је НАМЈЕСТАЉКА од стране западних обавједтајних слузби.Сад це опет негдје бити интервенција ,видјецете...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре- ОКСИГЕН

11.01.2015 12:13

Све је тако и ти си то јос благо написао. Па ако се оградјују од исламиста засто их је преко хиљаду добило дрзављанство БИХ. Засто они непохапсе све исламисте у БиХ? Ухапсили оног сељака Босница да би свијету оци замазали. Они једно прицају, друго раде с треце мисле.

ОДГОВОРИТЕ