Alpinista od 87 godina

Mladen Todorović iz Vrnjačke Banje najstariji je aktivni penjač u Evropi i na veštačku stenu visoku 14 metara, ovaj vitalni deka, penje se za neverovatnih 40 sekundi.

Srbija 06.01.2015 | 11:43
Alpinista od 87 godina

Da je Mladen potpuni fenomen, govori i podatak da je prvi put pre dve godine video kako se mladi penju na veštačku stenu u Vrnjačkoj Banji, prišao je treneru koji je nadgledao penjače, pitao ga koliko opterećenje može da podnese konopac, i saznao da je to bezbedno.

" Kada sam video kako se penju uz stenu, osetio sam da i ja to mogu. Zamolio sam trenera Milana i dao mu aparat da me slika kada se popnem na vrh. Hteo sam da sliku pošaljem sinu, da vidi šta mogu da uradim. Kada je trener video kako se lako penjem predložio mi je da postanem član njihovog kluba", priča za Tanjug, penjač Mladen Todorović.

Usledila su takmičenja, a Mladen je u klasi veterana pre dve godine pobeđivao takmičare koji su mlađi od njega i do 40 godina. On kaže da kondiciju održava redovnim treninzima u Hali sportova u Vrnjačkoj Banji, gde postoji jedna manja stena ili na velikoj veštačkoj steni u vrnjačkom parku u letnjem periodu. Kaže da i kod kuće ima sprave.

" U garaži imam jednu vezanu oklagiju za plafon, i tu uvek vežbam kada imam vremena, kako bih malo ojačao mišiće", priča ovaj "superdekica", naglašvajući da je i orah u dvorištu spremio za vežbanje.

Deka Mladen je odmalena zavoleo sportske aktivnosti, a posebno se isticao u penjanju na drveće. Avanture penjanja započeo je sa nepune tri godine. Kaže da nema poseban recept za njegovu dugovečnu snagu i vitalnost.

"Za doručak obično idu šolja mleka i neki sendvič. Za ručak je obavezno parče mesa, dok za večeru ponovo popijem šolju mleka i pojedem neku pitu, a najviše volim gibanicu", govori Mladen, dodajući da između obroka obavezno jede voće.

Prema rečima Milana Todorovića, predsednika Planinarsko sportskog kluba "Goč" iz Vrnjačke Banje, Mladen je pravi fenomen, jer ljudi u tim godinama teško i da hodaju.

"Mladen u 87 godina uspeva da savlada i teže smerove, koje ni mlađi od njega i momci u punoj snazi ne mogu. Moram da priznam da sam u početku bio skeptik, ali kada sam video sa kojom lakoćom se prvi put popeo, sve nas je uverio da jeste za ovaj sport", kaže trener Milan.

Sportski planinarski klub iz Vrnjačke Banje ima u planu da potpuno iskoristi što u svom klubu, imaju jednog tako posebnog čoveka, kakav je Mladen Todorović. U planu su da u saradnji sa njim, predstave planinarsko-alpinističke potencijale okoline Vrnjačke Banje.

Komentari / 0

Ostavite komentar