Алпиниста од 87 година

Младен Тодоровић из Врњачке Бање најстарији је активни пењач у Европи и на вештачку стену високу 14 метара, овај витални дека, пење се за невероватних 40 секунди.

Србија 06.01.2015 | 11:43
Алпиниста од 87 година

Да је Младен потпуни феномен, говори и податак да је први пут пре две године видео како се млади пењу на вештачку стену у Врњачкој Бањи, пришао је тренеру који је надгледао пењаче, питао га колико оптерећење може да поднесе конопац, и сазнао да је то безбедно.

" Када сам видео како се пењу уз стену, осетио сам да и ја то могу. Замолио сам тренера Милана и дао му апарат да ме слика када се попнем на врх. Хтео сам да слику пошаљем сину, да види шта могу да урадим. Када је тренер видео како се лако пењем предложио ми је да постанем члан њиховог клуба", прича за Тањуг, пењач Младен Тодоровић.

Уследила су такмичења, а Младен је у класи ветерана пре две године побеђивао такмичаре који су млађи од њега и до 40 година. Он каже да кондицију одржава редовним тренинзима у Хали спортова у Врњачкој Бањи, где постоји једна мања стена или на великој вештачкој стени у врњачком парку у летњем периоду. Каже да и код куће има справе.

" У гаражи имам једну везану оклагију за плафон, и ту увек вежбам када имам времена, како бих мало ојачао мишиће", прича овај "супердекица", наглашвајући да је и орах у дворишту спремио за вежбање.

Дека Младен је одмалена заволео спортске активности, а посебно се истицао у пењању на дрвеће. Авантуре пењања започео је са непуне три године. Каже да нема посебан рецепт за његову дуговечну снагу и виталност.

"За доручак обично иду шоља млека и неки сендвич. За ручак је обавезно парче меса, док за вечеру поново попијем шољу млека и поједем неку питу, а највише волим гибаницу", говори Младен, додајући да између оброка обавезно једе воће.

Према речима Милана Тодоровића, председника Планинарско спортског клуба "Гоч" из Врњачке Бање, Младен је прави феномен, јер људи у тим годинама тешко и да ходају.

"Младен у 87 година успева да савлада и теже смерове, које ни млађи од њега и момци у пуној снази не могу. Морам да признам да сам у почетку био скептик, али када сам видео са којом лакоћом се први пут попео, све нас је уверио да јесте за овај спорт", каже тренер Милан.

Спортски планинарски клуб из Врњачке Бање има у плану да потпуно искористи што у свом клубу, имају једног тако посебног човека, какав је Младен Тодоровић. У плану су да у сарадњи са њим, представе планинарско-алпинистичке потенцијале околине Врњачке Бање.

Коментари / 0

Оставите коментар