Istraga zbog pretresa Klix-a

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu vodi intezivnu istragu zbog pretresa readakcije portala Klix.ba koji su prošle sedmice izvršili pripadnici MUP-a Srpske i MUP-a KS.

Bosna i Hercegovina 05.01.2015 | 20:20
Istraga zbog pretresa Klix-a

Istraga u Tužilaštvu KS se vodi zbog "nezakonitog pretresa u kojem su vrlo aktivno učestvovali pripadnici MUP-a RS, iako su za izvršenje pretresa u Sarajevu bili ovlašteni isključivo sarajevski policajci", objavilo je Klix.ba.

Pripadnici MUP-a RS i MUP-a Kantona Sarajevo izvršili su pretres prostorija redakcije portala Klix.ba zbog nedavno objavljenih tajnih snimaka o navodnoj kupovini glasova u RS, a koje je objavio ovaj portal. Osim dokumentacije za koju smatraju da će im pomoći u istrazi, izuzeti su hard diskovi svih računara u redakciji, privatni telefoni, USB stikovi, CD-ovi, laptopi i ostali kancelarijski materijal.

Kako saznaje sarajevski portal, Tužilaštvo KS trenutno prikuplja svu raspoloživu dokumentaciju, počevši od Zapisnika o pretresima koji su u prostorijama portala obavljeni prošle sedmice, pa sve do izjava koje su direktor Dario Šimić i glavni i odgovorni urednik Jasmin Hadžiahmetović 31. decembra dali u Federalnoj upravi policije kao svjedoci onoga što se dešavalo u prostorijama tokom pretresa.

Nakon razmatranja dokumentacije najvjerovatnije će uslijediti i saslušanje policijskih službenika koji su učestvovali u pretresima. Istragu u ovom slučaju vodi tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Sead Kreštalica.

"Sve što možemo reći zvanično u ovoj fazi postupka jeste da su intenzivirane aktivnosti na ovom slučaju. Postupajući tužilac u ovom predmetu uputio je zahtjev MUP-u KS za dostavljanje informacije i relevantne dokumentacije u vezi sa ovim predmetom, a sve u cilju donošenja konačne tužilačke odluke", kazao je Alem Hamzić, portparol Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

U Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske danas kažu da nemaju novih informacija, niti su im dostavljeni materijali koji su izuzeti sa portala. Kako kažu, s obzirom na to da se bliže praznici, na ovom slučaju će se raditi tek nakon 12. januara.

Pojašnjavaju kako će vještačenje biti urađeno tek kada se pronađe originalni snimak jer, smatraju u ovoj instituciji, onaj koji je objavljen nije originalni.

"Snimak jeste objavljen na Youtubeu, ali takav snimak ne može biti predmet vještačenja. Ovaj pretres je i urađen kako bi bio pronađen originalni snimak, zato što samo kao takav može biti predmet vještačenja", kazala je Dragica Tojagić, portparol Specijalnog tužilaštva RS.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

SS

05.01.2015 19:44

Debilni MUP RS, ajde sad spucajte im tužbu!

ODGOVORITE
Name

re ss

05.01.2015 20:32

Jel debilan il nije,nije bitno,bitno je da je u centru sarajeva izvrsio pretres i izuzeo on sto ga je interesovalo

ODGOVORITE