Luković od ponedeljka u Zvezdi

Aleksandar Luković se vraća u klub u kojem je počeo karijeru i dobiće ulogu komandanta potpuno izmenjene defanzivne linije crveno-belih.

Fudbal 26.12.2014 | 09:20
Luković od ponedeljka u Zvezdi

Konačno! Od ponedeljka će Aleksandar Luković (promocija je prvobitno bila zakazana za petak, ali je naknadno odložena zbog fudbalerovog neodložnog puta u inostranstvo) i zvanično po drugi put u karijeri postati član Crvene zvezde. Iskusni defanzivac će na Marakani biti predstavljen kao novo pojačanje crveno-belih. Jedna od najdužih transfer saga u bližoj istoriji kluba sa Marakane je dobila epilog.

Luković će na proleće preuzeti ulogu komandanta odbrane koja će pretpreti velike promene. Za razliku od prvog mandata kada je u Zvezdinom dresu blistao u ulozi levog beka, Luković će u novoj epizodi na Marakani pre svega biti korišćen kao štoper. Očekuju se odlasci Sava Pavićevića i Darka Lazića u Belgiju, a Luković će zacementirati jednu od štoperskih pozicija. Uz njega bi trebalo da igraju Bogdan Planić ili talentovani Vukašin Jovanović.

Nepoznanica je koga ćemo u narednoj godini gledati na bekovskim pozicijama Lalatovićevog tima. Optimistične najave glase da bi desni bek Marko Petković trebalo da se vrati na teren već u četvrtom kolu prolećnog dela sezone, a do tada će trener Lalatović verovatno računati na novajliju Cvetkovića. Kraj leve aut linije verovatno više neće biti ražalovanog kapitena Mijailovića koji je na ratnoj nozi sa Zvezdanom Terzićem, a njegova prirodna zamena je Nikola Antić. Ipak, rukovodstvo kluba traži još jednog levog beka. U opticaju su još jedan iskusni povratnik Dušan Anđelković i Milan Rodić iz Zenita na kojeg na računaju u ruskom klubu. Tako bi Zvezda mogla sezonu da završi sa odbrambenom četvorkom u kojoj su trojica bivših igrača OFK Beograda (Petković, Planić i Rodić) plus Luković.

Jasno je da će tu najveći teret pasti na pleća Lukovića kojeg navijači Zvezde pate samo po lepim stvarima. On je ponikao u timu kraljevačke Sloge, ali je kao junior prešao u Crvenu zvezdu gde je bio deo jedne od talentovanijih generacija u kojoj su još bili Vladimir Stojković i Jovan Damjanović. Pod komandom trenera Mileta Jovina, Zvezdini omladinci su 2001. godine osvojili izuzetno jak turnir u Groningenu pošto su uzput preslišali konkurenciju u vidu Ajaksa, Fejenorda, PSV Ajndhovena, River Plate, Benfike...

Luković je brzo zakucao na vrata prvog tima i posle pozajmice u Jedinstvu sa Uba (zajedno sa Boškom Jankovićem, Dušanom Bastom, Markom Perovićem) prekomandovan je u prvi tim kod Ljupka Petrovića gde se ustalio u prvoj postavi. Pamte se njegove sjajne partije protiv PSV Ajndhovena, Brage, večiti derbiji protiv Partizana, idealni centaršutevi koje je Žigić nemilosrdno pretvarao u golove...

Luković je bio jedan od oslonaca Zvezdine sjajne generacije koja je sa Valterom Zengom osvojila duplu krunu i uz Jankovića, Žigića, Pantelića, Stojkovića, Kovačevića, Biševca je u leto 2006. obezbedio transfer na zapad Evrope. Prešao je u Udineze koji ga je automatski pozajmio Askoliju, novom članu Serije A. Posle godinu dana adaptacije na italijanski fudbal, Luković se vratio u Udineze gde je kasnije postao jedan od nosilaca igre. Krajem prošle decenije se pominjao i kao potencijalno pojačanje Milana i još nekih velikih italijanskih klubova, ali je tada prihvatio unosnu finansijsku ponudu Zenita.

Član ruskog kluba je bio četiri godine, ali je od toga samo prve dve sezone bio standardan dok je u poslednje dve godine bio epizodista, a u poslednjoj sezoni je odigrao samo jedan prvenstveni meč za Zenit.

Prošlog leta mu je istekao ugovor sa Zenitom, očekivalo se da tada potpiše za Zvezdu kao slobodan igrač, ali je odlučio da sačeka pola godine, paralalno je trenirao sa crveno-belima da bi sada konačno prihvatio da potpiše dvogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom.

Za nacionalnu reprezentaciju odigrao je 28 utakmica i bio je član tima koji je pod vođstvom Radomira Antića učestvovao na prvenstvu sveta 2010. godine u Južnoj Africi.

Komentari / 0

Ostavite komentar