Komanda odbrane SAD prati Djeda Mraza

Dobrovoljci iz komande Vazduhoplovne odbrane Severne Amerike (NORAD) kažu da prate Deda Mraza dok sankama s irvasima obleće svet isporučujući poklone dobroj deci koja će ih danas, na Božić, zateći pod jelkom.

Zanimljivosti 25.12.2014 | 21:28
Komanda odbrane SAD prati Djeda Mraza

NORAD kaže da od Australije, pa na zapad sve do Južne Amerike, prati sanke Deda Mraza na osnovu traga toplote iz svetleće njuške irvasa "Rudolfa".Tehnologija i društveni mediji postali su značajan deo te tradicije vojski SAD i Kanade, i stranica "NORAD Tracks Santa" na Fejsbuku je još pre Božića prikupila 1,6 miliona "lajkova".

Dobrovoljci NORAD-a su u sredu odgovarali na telefonske pozive i mejlove dece i na Fejsbuku, Tviteru i sajtu www.NORADSanta.org postavljali vesti o mitskom putovanju.Kontrolni centar tog već 59-godišnjeg programa je sada u Vazduhoplovnoj bazi Peterson u Kolorado Springsu.

NORAD je noćas objavio da je "primetio" Deda Mraza iznad Gvajane, u Južnoj Americi, i da je on do tada "isporučio više od četiri milijarde poklona deci koja su ove godine bila dobra".

Za Božić prošle godine sajt je privukao više od 19,5 miliona posetilaca, a stranica na Fejsebuk dobila 1,45 miliona "lajkova".

Volonteri su tada odgovorili na 117.000 telefonskih poziva i 9.600 mejlova.

Posete sajtu koji postoji od 1997. godine, su 2012. godine dostigle vrhunac od 22,3 miliona, ali je taj broj prošle godine opao na 19,6 miliona. Razlog za to smanjenje nije jasan, ali major Bet Kastro, predstavnica NORAD-a za štampu, rekla je da sajt možda tehnički nije mogao da prihvati sve posetioce.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar