Tihićevci formiraju novu SDA

Podjela u Predsjedništvu SDA na "izetbegovićevce" i "tihićevce" dovela je do potpunog raskola u toj stranci koji će biti okončan formiranjem nove stranke, koja će nositi naziv SDA Republike Srpske, SDA 1990 ili SDA Patriotska liga.

Bosna i Hercegovina 25.12.2014 | 11:15
Tihićevci formiraju novu SDA

Tvrdi to sagovornik "Glasa Srpske" iz vrha te stranke i dodaje da je u Predsjedništvu SDA 16 članova koji pripadaju struji koju je predvodio preminuli predsjednik stranke Sulejman Tihić, a 15 koji podržavaju zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Podjele u SDA kulminirale su na sjednici Predsjedništva na kojoj je za mandatara za sastav Savjeta ministara predložen Denis Zvizdić, koji važi za Izetbegovićevog čovjeka. Suprotni tabor predlagao je Adila Osmanovića, ali je preglasan.

Sagovornik "Glasa" iz vrha SDA pojašnjava da su visokopozicionirani kadrovi te stranke koji žive i rade u RS poslije sjednice Predsjedništva SDA održane prošle sedmice zatražili formiranje SDA RS, ali da su funkcioneri te iste struje iz Tuzle, Bihaća i Sarajeva zatražili da se nova stranka i njen naziv ne ograničavaju i ne odnose samo na Srpsku.

- Njihov prijedlog je da se nova stranka zove SDA 1990 ili SDA Patriotska liga pošto dosta "tihićevaca" ima i u gradovima FBiH. Razgovori o tome su aktuelizovani poslije sjednice Predsjedništva SDA, tako da je donošenje definitivne odluke o formiranju nove stranke pitanje dana - kaže naš izvor.

Dodaje da mnogi od "tihićevaca" smatraju da je sa Bakirom Izetbegovićem SDA postala sarajevska stranka, čiji su sadašnji članovi uglavnom bili pri ratnim štapskim jedinicama Armije RBiH ili članovi obezbjeđenja stranačkih funkcionera. Naglašava da je cijepanju stranke doprinijelo i kadriranje u kome je radikalni Hasan Čengić predložen za predsjednika Sabora Islamske zajednice, a Denis Zvizdić za mandatara za sastav Savjeta ministara BiH.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Deja vu

25.12.2014 10:23

Oni svi treba da predju u DNZ (Demokratska narodna zajednica). Najveća nesreća za Bosnu i Hercegovinu je što su se 1991 Bošnjaci svrstali iza Alije a ne iza Fikreta. Fikretu je ustvari oteto mjesto predsjednika Bosne i Hercegovine i ušlo se u strahotu koja i danas traje.

ODGOVORITE
Name

nema logike

25.12.2014 10:45

Ako je 16 tihicevih a 15 bakirovih kako je onda preglasan tihicev covjek?

ODGOVORITE
Name

rodjo

25.12.2014 10:45

Nece narod takvog covjeka.Fikret je privrednik,domacin,ekonomski strucnjak koji je imao proizvodnju i trziste.Narodu trebaju oni koji dijele puske u ruke i neka pjeva pjesmu SJECAM SE...

ODGOVORITE
Name

RE Deja vu

25.12.2014 10:56

Pojma ti nemas!

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

25.12.2014 11:29

Interesantno,ali već viđeno.Čim u "svojoj"Partiji izgubiš"tlo" pod nogama ili se manje pitaš,odluke se donose bez tebe TI OSNIVAŠ novu Partiju.Ovo se več događa zadnjih 4-5 godinaSLOGAN novih Partija je:OVI STARI NE RADE U INTERESU "MOG" NARODA.

ODGOVORITE
Name

Deja vu

25.12.2014 11:52

Za "RE Deja Vu", O čemu???, molim te lijepo da mi objasniš. Hvala unaprijed.

ODGOVORITE
Name

ZAHVALNOST

25.12.2014 11:58

HVALA GOSPODI RAHMETLI ALIJI IZETBEGOVIĆU I SULEJMANU TIHIĆU, ONI SU ZASLUŽNI ZA STVARANJE REPUBLIKE SRPSKE.

ODGOVORITE
Name

sirigojno

25.12.2014 12:28

Hehe glas srpske javlja...haha pa oni bi dva oka zavadili...isto kao da javlja rtrs,blic,nezavisne...samo samo laprdaju..

ODGOVORITE
Name

Mirsad

26.12.2014 00:37

Izetbegovici zagovaraju radikalni Islam dok je godpodin Tihic bio umjeren i realen covjek. Zagovarao je politiku samo mira dok izetbegovicu i njegovim pristalicsms samo rat u glavi

ODGOVORITE