Aero zagaeđnje ugrožava gradove

Kvalitet vazduha u gradovima Federacije Bosne i Hercegovine i dalje je ugrožen visokim koncentracijama sumpordioksida i prašine, registovanih u nekoliko gradova kao posljedica meteoroloških uslova i emitovanjem štetnih materija iz industrije, energetike, saobraćaja i domaćinstava.

Bosna i Hercegovina 25.12.2014 | 11:45
Aero zagaeđnje ugrožava gradove

U Tuzli su izmjerene vrlo visoke vrednosti sumpordioksida, skoro tri puta veće od graničnih vrijednosti, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Aero zagađenje registrovano je i u Lukavcu, u Zenici je stanje slično kao i u Tuzli, s nešto nižim vrijednostima, ali i dalje izuzetno visokim.

Što se tiče Sarajeva, koncentracije sumpordioksida trenutno su u graničnim vrednostima, međutim koncentracije prašine su više nego u Tuzli i Zenici, dok je situacija u Kalesiji i Jajcu nešto povoljnija, prenosi Fena.

U naredna dva dana se očekuju padavine praćene pojačanim vazdušnim strujanjem i u skladu s tim može se očekivati i pad koncentracije zagađujućih materija, ali će građani, ipak, i u narednom periodu udisati vazduh lošeg kvaliteta.

Izvor: Fena

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Istina

25.12.2014 11:00

Ova slika Zenice, govori vise od rijeci. A koncentracija SO2 je daleko najveca i najopasnija, samo nema niko hrabrosti da svakodnevno prezentuje.

ODGOVORITE
Name

CCCC

25.12.2014 11:01

Po tome se vidi da u federaciji ima fabrike, gdje ljudi rade a u srpskoj? Nista....

ODGOVORITE
Name

djole

25.12.2014 11:21

Vidim kako rade, lagano se iseljavaju pjeske,niko se ni ne obazire na njih...

ODGOVORITE