Rusija: Ukrajinski lovac oborio "boing"

Istražni organi raspolažu dokazima da je jedan ukrajinski borbeni avion imao ulogu u obaranju malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine, izjavio je portparol Ruskog istražnog komiteta Vladimir Markin.

Svijet 24.12.2014 | 18:12
Rusija: Ukrajinski lovac oborio "boing"

Vladimir Markin je za rusku agenciju Tas, rekao da su do te informacije došli pošto su se istražitelji juče sastali sa jednim ukrajinskim vojnikom, koji je napustio svoju vojnu jedinicu i prešao granicu sa Ukrajinom, prenosi Tanjug.

Dokazi kojima raspolaže taj vojnik, a koji sada ima status svedoka, ukazuju na to da je ukrajinski lovac "suhoj Su-25", kojim je upravljao pilot Vološin, oborio "boing" malezijske aviokompanije "Malezija erlajns", koji se srušio u julu sa 298 putnika i članova posade, rekao je Markin.

Ukrajinski avion je poleteo sa uzletišta na širem području grada Dnjepropetrovsk, na jugoistoku Ukrajine, izjavio je Markin, dodavši da je vojnik-svedok u vreme incidenta bio stacioniran na istom uzletištu.Vojnik tvrdi da je lično video kako se u Vološinov lovac utovaruju rakete vazduh-vazduh tipa R-60, kojima avion Su-25 obično nije opremljen.

Pored toga, vojnik je dodao da nije bilo potrebno da lovci budu opremljeni takvim raketama, budući da proruske snage na jugoistoku Ukrajine ne raspolažu avionima, naveo je Markin.

Svedok je rekao i da se "suhoj" vratio u bazu bez raketa i da je on tom prilikom jasno čuo reči koje je pilot Vološin uputio jednom vojniku: "Avion se našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme."

Činjenice i informacije koje je svedok izneo su uverile istražitelje u istinitost njegovog svedočenja, a to je potvrđeno i poligrafskim testiranjem, saopštio je Ruski istražni komitet.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Reality Show

24.12.2014 19:47

Opa! Ovo je kraj fašista iz Kijeva. Najviše zla su nanijeli baš Ukrajincima.

ODGOVORITE
Name

Goran

24.12.2014 21:55

Znalo se to odmah da su oni oborili samo ovi fasisti su to htjeli nekako da spakuju Rusiji. To vam je kao ono u Sarajevu dodju i ubijaju svoj sopstveni narod na Markalama da bi Srbe optuzili. I naravno sve u reziji Amerike i Njemacke.

ODGOVORITE
Name

U pravu si Vološin

25.12.2014 00:18

Da, pilotu lovca, najgore se naći na pogrešnom zadatku u pogrešno vrijeme. Kao što se desilo tebi. Za ovo je doživotna, i to u zatvoru u Maleziji.

ODGOVORITE