Vučić: Naše malo čudo u Boru

Premijer Srbije izjavio je, pred početak svečanosti povodom završetka izgradnje nove Topionice i fabrike sumporne kiselnine u Boru, da je to "naše malo čudo", na koje svi treba da budemo ponosni i da se radujemo

Srbija 23.12.2014 | 12:56
Vučić: Naše malo čudo u Boru

Vučić je rekao da je vrednost projekta, na kojem je bilo angažovano 25 domaćih kompanija, oko 250 miliona evra, da je najvećim delom izgradnju finansirala Vlada Srbije i da je sve uspešno završeno, kako je i planirano.

On se zahvalio svima koji su došli da obeleze događaj od značaja i za Bor i za Srbiju u celini, a posebno radnicima, rudarima i inženjerima.

Vučić je rekao da će se sa tuđim koncentratom od nove topionice zarađivati 12 miliona evra godišnje, a sa našim i dodatnih 24 miliona.

Sada je zadatak , rekao je za RTS, da za šest meseci bude završen Krivelj, za devet Cerovo i da se vadi naša ruda, kako bi zarađivali dvostruko više.

"Ovo je naše malo čudo kojim možemo da se ponosimo i čemu možemo da se radujemo u Srbiji", rekao je Vucić i dodao da ćemo sada imati i čistiji vazduh i da je to dobra vest za građane.

U Boru je danas svečano obeležen završetak izgradnje nove Topionice i fabrike sumporne kiseline, čime je, posle tri i po godine radova, počela nova etapa u razvoju metalurgije i proizvodnji bakra u Rudarsko topioničarskom basenu Bor.

Obeležavanju završetka radova prisustvovao je i direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Spaskovski je Vučića nazvao domaćinom, jer su radovi privedeni kraju uz njegov poseban angažman i podršku Vlade Srbije.

Topionica bi u punom kapacitetu trebalo da radi kroz tri meseca, mada u Boru navode da će nastojati da period planiranog funkcionalnog ispitivanja sa tri skrate na mesec i po dana, kako bi prvu proizvodnju u novim postrojenjima imali već za dva meseca.

Probe delova sistema počele su i pre svečanog puštanja u rad, uspešno je testiran najsnazniji agregat u novoj fabrici sumporne kiseline, sistem za transport gasova od nove topioničke peći i konvertora do nove fabrike sumporne kiseline, duvaljka snage 4,2 megavata.

Modernizacijom topionice u Boru emisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biće ispod zakonom propisanih vrednosti, a u isto vreme sumpor-dioksid i bakar biće iskorišćeni 98 procenata, što će zadovoljiti ekološke standarde koji važe u Srbiji i Evropskoj uniji.

U novoj topionici proizvodiće se 80 hiljada tona bakra godišnje i biće prerađivano 400 hiljada tona koncentrata po znatno nižoj ceni jer će troškovi sa sadašnjih 1. 250 dolara po toni pasti na oko 700 dolara.

Projekat je koštao oko 250 miliona evra.

Glavni izvođač radova je kanadski "SNC Lavalin", a njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije "Otokumpu" je finska kompanija "Outotek".

Inače, premijer Vučić je više puta ove godine bio u Boru i razgovarao sa radnicima i rukovodstvom u cilju završetka svih planiranih radova i projekata.

Tako je početkom marta rekao da do kraja godine moraju da se zavrse svi planirani radovi u RTB "Bor", i da je to poslednji rok.

Pre mesec dana obišao je završne radove i ukazao da je ponosan na ono što je za kratko vreme urađeno i na cinjenicu da ćemo imati savremenu topionicu i jednu od najmodernijih fabrika sumporne kiseline u Evropi.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Русииа

23.12.2014 13:45

велико зло овај вучић

ODGOVORITE
Name

Vasilije

23.12.2014 13:51

Uhvati tuga običnog čovjeka u Republici Srpskoj kad vidi kojim koracima ide Srbija naprijed.Mi samo nazad,provalija nam je sigurna,ukoliko ne smognemo snage da se otarasimo ove katastrofalne vlasti koja nas opelješi i svede u najdublji glib.Za Srbiju i Vučića samo bravo!

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

23.12.2014 15:19

Demagog iz Beograda.

ODGOVORITE