Вучић: Наше мало чудо у Бору

Премијер Србије изјавио је, пред почетак свечаности поводом завршетка изградње нове Топионице и фабрике сумпорне киселнине у Бору, да је то "наше мало чудо", на које сви треба да будемо поносни и да се радујемо

Србија 23.12.2014 | 12:56
Вучић: Наше мало чудо у Бору

Вучић је рекао да је вредност пројекта, на којем је било ангажовано 25 домаћих компанија, око 250 милиона евра, да је највећим делом изградњу финансирала Влада Србије и да је све успешно завршено, како је и планирано.

Он се захвалио свима који су дошли да обелезе догађај од значаја и за Бор и за Србију у целини, а посебно радницима, рударима и инжењерима.

Вучић је рекао да ће се са туђим концентратом од нове топионице зарађивати 12 милиона евра годишње, а са нашим и додатних 24 милиона.

Сада је задатак , рекао је за РТС, да за шест месеци буде завршен Кривељ, за девет Церово и да се вади наша руда, како би зарађивали двоструко више.

"Ово је наше мало чудо којим можемо да се поносимо и чему можемо да се радујемо у Србији", рекао је Вуцић и додао да ћемо сада имати и чистији ваздух и да је то добра вест за грађане.

У Бору је данас свечано обележен завршетак изградње нове Топионице и фабрике сумпорне киселине, чиме је, после три и по године радова, почела нова етапа у развоју металургије и производњи бакра у Рударско топионичарском басену Бор.

Обележавању завршетка радова присуствовао је и директор РТБ Бор Благоје Спасковски.

Спасковски је Вучића назвао домаћином, јер су радови приведени крају уз његов посебан ангажман и подршку Владе Србије.

Топионица би у пуном капацитету требало да ради кроз три месеца, мада у Бору наводе да ће настојати да период планираног функционалног испитивања са три скрате на месец и по дана, како би прву производњу у новим постројењима имали већ за два месеца.

Пробе делова система почеле су и пре свечаног пуштања у рад, успешно је тестиран најсназнији агрегат у новој фабрици сумпорне киселине, систем за транспорт гасова од нове топионичке пећи и конвертора до нове фабрике сумпорне киселине, дуваљка снаге 4,2 мегавата.

Модернизацијом топионице у Бору емисија штетних материја у ваздуху, води и земљишту биће испод законом прописаних вредности, а у исто време сумпор-диоксид и бакар биће искоришћени 98 процената, што ће задовољити еколошке стандарде који важе у Србији и Европској унији.

У новој топионици производиће се 80 хиљада тона бакра годишње и биће прерађивано 400 хиљада тона концентрата по знатно нижој цени јер ће трошкови са садашњих 1. 250 долара по тони пасти на око 700 долара.

Пројекат је коштао око 250 милиона евра.

Главни извођач радова је канадски "СНЦ Лавалин", а његов подизвођач, уједно и власник аутогене флеш-смелтинг технологије "Отокумпу" је финска компанија "Оутотек".

Иначе, премијер Вучић је више пута ове године био у Бору и разговарао са радницима и руководством у циљу завршетка свих планираних радова и пројеката.

Тако је почетком марта рекао да до краја године морају да се заврсе сви планирани радови у РТБ "Бор", и да је то последњи рок.

Пре месец дана обишао је завршне радове и указао да је поносан на оно што је за кратко време урађено и на цињеницу да ћемо имати савремену топионицу и једну од најмодернијих фабрика сумпорне киселине у Европи.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Русииа

23.12.2014 12:45

велико зло овај вучић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

23.12.2014 12:51

Ухвати туга обичног човјека у Републици Српској кад види којим корацима иде Србија напријед.Ми само назад,провалија нам је сигурна,уколико не смогнемо снаге да се отарасимо ове катастрофалне власти која нас опељеши и сведе у најдубљи глиб.За Србију и Вучића само браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

23.12.2014 14:19

Демагог из Београда.

ОДГОВОРИТЕ