Kako se priključiti na internet u avionu

Rijetko koji avioni koji lete na kratkim relacijama, imaju luksuz korištenja interneta. Samo neke kompanije nude mogućnost spajanja na internet za vrijeme leta, a kako bismo vam uštedili živce i novac kad već letite preko okeana - evo nekoliko savjeta kako se spojiti na hotspot za malo love...

Putovanja 23.12.2014 | 09:33
Kako se priključiti na internet u avionu

Jeftinije je pretplata nego plaćanje u trenutku
Problem kod interneta na avionima je taj što vam kompanije kriju cijenu sve dok ne zauzmete svoja mjesta u avionu. Većina cijena kreće se oko 26 dolara po letu. Ako vam je internet stvarno neophodan, preporučujemo da kupite prepaid uslugu Gogo internet pass koja će vas stajati 16 dolara po danu, bez obzira na koliko ćete letova biti taj dan - tako ćete uštedjeti i do 40%.

Cijene za surfanje na mobilnom su drugačije nego na laptopu
Zašto onda ne biste prevarili sistm i svoj laptop postavili da se predstavlja kao mobilni uređaj? Postoji mnogo aplikacija i softvera koji mogu prevariti sistem na taj način. Jedini problem je što će vam sve stranice biti prilagođene mobilnim preglednicima. Ali ako s time uspijete uštedjeti nekoliko dolara - zašto ne probati.

Dijelite ljubav, odnosno signal
Ako vidite nekoga da koristi laptop ili mobilni na letu i spojen je na internet - zamolite ga da podijelite signal. Svi uređaji imaju mogućnost dijeljenja, a na vama je da saputniku ponudite kompenzaciju za učinjenu uslugu.

Postoje aplikacije koje rade i bez plaćanja
Neke aplikacije na smartphonu rade i bez da platite pristup internetu, odnosno bez da se logujete u korisničko sistem. Većinom su to aplikacije koje je izradio ili lansirao sam Google, pa ako vam je prijeko potreban Gmail - onda je to vaš sretan dan.


Bez streaminga molim
Većina ponuđača avionskog interneta zabranjuje gledanje videa, odnosno pristupanje servisima kao što su Youtube, Netflix ili HBOGo. Iz samo jednog razloga - brzina je jednostavno premala da bi svi gledali svoju omiljenu seriju.

Satelitski internet – očekujte satelitsku brzinu
Satelitski internet ima brzinu koja se kreće od davno zaboravljene dial up brzine do, ako ste sreće, wierless brzine od 1 Mbps. Ovo vam je dovoljno za e-mail, osnovno surfanje i poneku pjesmicu bez videa.

Geografska ograničenja
Ne očekujte da će i plaćena veza funkcionirati tokom cijelog leta. Sve zavisi od položaja aviona u odnosu na satelit. Ako su avion i satelit u nepovoljnom položaju prvo pada brzina interneta, sve do nestajanja signala. Pa pa dolari - plaćeno, a neiskorišteno. A da se ipak strpite do hotela?

Izvor: Dnevnik.hr

Komentari / 0

Ostavite komentar