Obama otkrio detalje razgovora sa Kastrom

Američki predsednik Barak Obama otkrio je, na poslednjoj konferenciji za novinare u ovoj godini, detalje razgovora sa kubanskim liderom Raulom Kastrom, koji je rezultirao normalizacijom odnosa dve zemlje.

Svijet 20.12.2014 | 07:58
Obama otkrio detalje razgovora sa Kastrom

To je bio prvi telefonski razgovor lidera SAD i Kube posle više od pola veka, a Obama je rekao da ga je on započeo monologom koji je trajao 15 minuta, posle čega se izvinio što je tako dugo pričao.

"On (Kastro) je rekao: ''Ne brinite zbog toga, gospodine predsedniče. Još uvek ste mladi i još imate šansu da oborite Fidelov rekord. Jednom prilikom je on pričao sedam sati bez pauze", preneo je Obama novinarima deo razgovora sa kubanskim liderom.

Obama je kazao da je potom Raul Kastro "uzeo reč" i pričao bar duplo više od njega.

"A onda sam rekao da im je to porodično", kazao je Obama.

Telefonski razgovor, koji se odigrao u utorak, trajao je oko 45 minuta. Obama je rekao da misli da će "u nekom periodu života" posetiti Kubu, ali da sada to nema u planu.

Nakon što je Kuba u sredu na slobodu pustila američkog humanitarnog radnika Alana Grosa, tokom razmene zarobljenika sa Amerikom, Obama je, u obraćanju javnosti, najavio obnavljanje diplomatskih odnosa sa Kubom, kao i kraj "zastarelog pristupa" što podrazumeva ublažavanje ekonomskih sankcija i restrikcije putovanja.

"Izolacija nije delovala. Vreme je za novi pristup", rekao je Obama najavljujući okončanje poluvekovnog hladnoratovskog neprijateljstva.

Istovremeno, javnosti se obratio i Raul Kastro koji je pozdravio nove tendencije u odnosima sa SAD.

"Ovaj izraz predsednika Obame zaslužuje poštovanje i priznanje svih ljudi. Želim da zahvalim Vatikanu na podršci, a posebno papi Franji za poboljšanje odnosa između Kube i SAD", izjavio je Kastro.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vuk

20.12.2014 08:15

U vatikanskoj kuhinji se zakuvava većina svjetskih dešavanja!

ODGOVORITE
Name

Dragan

20.12.2014 10:06

"Izolacija nije delovala. Vreme je za novi pristup" reče Obama. Dakle, potčinjavanje Kube ide novim metodama.

ODGOVORITE