Обама открио детаље разговора са Кастром

Амерички председник Барак Обама открио је, на последњој конференцији за новинаре у овој години, детаље разговора са кубанским лидером Раулом Кастром, који је резултирао нормализацијом односа две земље.

Свијет 20.12.2014 | 07:58
Обама открио детаље разговора са Кастром

То је био први телефонски разговор лидера САД и Кубе после више од пола века, а Обама је рекао да га је он започео монологом који је трајао 15 минута, после чега се извинио што је тако дуго причао.

"Он (Кастро) је рекао: ''Не брините због тога, господине председниче. Још увек сте млади и још имате шансу да оборите Фиделов рекорд. Једном приликом је он причао седам сати без паузе", пренео је Обама новинарима део разговора са кубанским лидером.

Обама је казао да је потом Раул Кастро "узео реч" и причао бар дупло више од њега.

"А онда сам рекао да им је то породично", казао је Обама.

Телефонски разговор, који се одиграо у уторак, трајао је око 45 минута. Обама је рекао да мисли да ће "у неком периоду живота" посетити Кубу, али да сада то нема у плану.

Након што је Куба у среду на слободу пустила америчког хуманитарног радника Алана Гроса, током размене заробљеника са Америком, Обама је, у обраћању јавности, најавио обнављање дипломатских односа са Кубом, као и крај "застарелог приступа" што подразумева ублажавање економских санкција и рестрикције путовања.

"Изолација није деловала. Време је за нови приступ", рекао је Обама најављујући окончање полувековног хладноратовског непријатељства.

Истовремено, јавности се обратио и Раул Кастро који је поздравио нове тенденције у односима са САД.

"Овај израз председника Обаме заслужује поштовање и признање свих људи. Желим да захвалим Ватикану на подршци, а посебно папи Фрањи за побољшање односа између Кубе и САД", изјавио је Кастро.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вук

20.12.2014 07:15

У ватиканској кухињи се закувава већина свјетских дешавања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.12.2014 09:06

"Изолација није деловала. Време је за нови приступ" рече Обама. Дакле, потчињавање Кубе иде новим методама.

ОДГОВОРИТЕ