Džeb Buš kandidat za predsjednika SAD

Džeb Buš objavio je da "aktivno proučava" mogućnost kandidature za predsedničke izbore 2016, čime je ovaj bivši guverner Floride politički poznatog prezimena postao jedan od prvih značajnijih republikanaca koji se o tome izjasnio.

Svijet 16.12.2014 | 21:10
Džeb Buš kandidat za predsjednika SAD

Buš (61), koji nije bio na nekoj javnoj funkciji od 2007. godine će, da bi postao kandidat republikanaca, morati da se usaglasi sa sve moćnijom konzervativnom strujom u toj stranci, od koje se razlikuje po umerenim stavovima o imigracionoj reformi i obrazovnoj politici, prenosi Rojters.

Osim toga, Buš će morati sam da proceni da li Amerikanci žele još jednog predsednika s tim prezimernom, budući da je on sin bivšeg predsednika Džordža H. V. Buša i brat bivšeg predsenika Džordža V. Buša.

Eventualno kandidovanje Džeba Buša otvara mogućnost novog odmeravanja snaga dve političke dinastije, budući da je Hilari Klinton mogući kandidat demokrata za predsednika.

Na predsedničkim izborima 1992. Bil Klinton je odneo pobedu nad Džebovim ocem Džordžom H. V. Bušom.

Na svom Fejsbuk nalogu Džeb Buš je najavio kako će u januaru osnovati politički akcioni komitet, koji će mu omogućiti kontakt sa pristalicama i potencijalnim donatorima i proceniti da li ima dovoljno podrške za njegovu kandidaturu.

Konačnu odluku o tome da li da traži predsedničku nominaciju republikanaca Buš će doneti tokom naredne godine, nakon što obiđe ključne savezne države SAD i porazgovara sa potencijalnim glasačima.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Md

16.12.2014 21:00

Opet Bus nemoj makje ti poceli ovi Busovi kao Milorad sve njihovo

ODGOVORITE
Name

dragan

16.12.2014 21:24

ništa čudno još jedan u nizu američkih najvećih ratnih zločinaca kao što su bila i ona dvojica i bil klinton jednog dana ćete platiti za sve zločine koje ste počinili na celoj kugli zemaljskoj mislim da ćete u ratu koji će se desiti sa rusijom dobiti adekvatnu kaznu najgore je što će zbog vaše zločinačke politike koju vodite protiv celog sveta stradati ceo svet da bi na celom svetu zavladao mir zločinačka amerika mora biti uništena i sravnjena sa zemljom

ODGOVORITE