Umalo sudar aviona i borbenog lovca

Švedske vlasti su danas saopštile da je u vazdušnom prostoru iznad juga Švedske gotovo došlo do sudara između jednog stranog borbenog aviona i komercijalne letelice koja je poletela sa aerodroma u danskoj prestonici Kopenhagenu.

Svijet 13.12.2014 | 18:16
Umalo sudar aviona i borbenog lovca

General major švedskog vojnog vazduhoplovstva Mikael Biden je izjavio da su transponderi borbenog aviona, zahvaljujući kojima se ta letelica može videti na komercijalnim radarima, bili isključeni, prenela je agencija AP.

Švedsko vojno vazduhoplovstvo je poslalo lovce u izvidnicu kako bi identifikovali strani avion, ali je Biden odbio da kaže čiji je avion.

Biden je rekao da je taj incident u međunarodnom vazdušnom prostoru, koji se dogodio juče oko podneva, izgledao "prilično ozbiljno" i dodao da je komercijalnom avionu, o kojem švedski general takođe nije izneo više podataka, odmah naređeno da promeni kurs.

Biden je ipak naveo da pomenuti incident nije bio tako ozbiljan kao onaj u martu, kad se jedan ruski avion, koji je takođe leteo sa isključenim transponderima, približio na samo 100 metara avionu kompanije SAS, koji je poleteo iz Kopenhagena.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

007

13.12.2014 17:38

Sreća u nesreći.Nadam se "NEPOZNATI" avion nije sa SRSKOM posadom??

ODGOVORITE
Name

marko

13.12.2014 19:26

Biden odbio da kaze cij je avion Mozda je ona ruska podmornica sto su je svedani nedavno indifikovali u njihovim vodama ruska podmornica dobila krila i poletjela haha smijesni ovi svedani

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

13.12.2014 21:41

Za Šveđane je 100m (ako je bilo) nezamislivo blizu. Neka pogledaju malo vojne parade i snimke na You Tube-u za Ruse razdaljina od 1 metar ne predstavlja problem. Čini mi se da su postali paranoični. Tradicionalni (sa razlogom) strah od ruske vojne moći podkrijepljen zapadnom propagandom. Bolje im je da se priključe Ruskoj Federaciji biće mnogo sigurniji...

ODGOVORITE