Mustafa okončao Tačijevu eru

Posle šest meseci krize Kosovo je dobilo novu vladu Ise Mustafe čime je okončana epoha Hašima Tačija, piše pariski Mond.

Region 12.12.2014 | 18:33
Mustafa okončao Tačijevu eru

U tekstu se navodi da nakon šest meseci krize Kosovo dobilo novu vladu i po Mondu to je vest dvostruko značajana - "prvo zato što je rešena kriza i drugo zato što šef vlade prvi put nakon proglašenja nezavisnosti Kosova neće biti Hašim Tači".

Ipak, kako se dodaje, Tači je uspeo da postane čovek broj dva u vladi i ministar spoljnih poslova iako je od 2007. neprekidno vladao uz "podršku klijentelistickih mreža".

Prema sporazumu o formiranju koalicije, koji se, kako navodi Mond, čini gotovo protivprirodnim, novi premijer Isa Mustafa (63), bivši gradonačelnik Prištine i lider Demokratske lige Kosova (LDK), moraće da deli vlast sa svojim vekovnim protivnikom, Tačijevom Demokratskom partijom Kosova (PDK).

Dosad nezaobilazni premijer je, s druge strane, postao potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova, primećuje francuski list. Pariski dnevnik podseća da su u koaliciju ušle još dve manje stranke, od kojih je jedna stranka srpske manjine.

Kao znak tenzija koje je stvorio ovaj neizvesni dogovor, LDK i PDK nisu osvojile mnogo glasova u svojim sopstvenim redovima, navodi list.

Premijer Kosova Isa Mustafa preuzeo je danas u 14.00 dužnost premijera od svog prethodnika Hašima Tačija, koji će sada biti prvi zamenik premijera.

Komentari / 0

Ostavite komentar