Мустафа окончао Тачијеву еру

После шест месеци кризе Косово је добило нову владу Исе Мустафе чиме је окончана епоха Хашима Тачија, пише париски Монд.

Регион 12.12.2014 | 18:33
Мустафа окончао Тачијеву еру

У тексту се наводи да након шест месеци кризе Косово добило нову владу и по Монду то је вест двоструко значајана - "прво зато што је решена криза и друго зато што шеф владе први пут након проглашења независности Косова неће бити Хашим Тачи".

Ипак, како се додаје, Тачи је успео да постане човек број два у влади и министар спољних послова иако је од 2007. непрекидно владао уз "подршку клијентелистицких мрежа".

Према споразуму о формирању коалиције, који се, како наводи Монд, чини готово противприродним, нови премијер Иса Мустафа (63), бивши градоначелник Приштине и лидер Демократске лиге Косова (ЛДК), мораће да дели власт са својим вековним противником, Тачијевом Демократском партијом Косова (ПДК).

Досад незаобилазни премијер је, с друге стране, постао потпредседник владе и министар спољних послова, примећује француски лист. Париски дневник подсећа да су у коалицију ушле још две мање странке, од којих је једна странка српске мањине.

Као знак тензија које је створио овај неизвесни договор, ЛДК и ПДК нису освојиле много гласова у својим сопственим редовима, наводи лист.

Премијер Косова Иса Мустафа преузео је данас у 14.00 дужност премијера од свог претходника Хашима Тачија, који ће сада бити први заменик премијера.

Коментари / 0

Оставите коментар