Imenovanja direktora ne smiju biti političke prirode

OHR je saopštio da bi razgovori političkih stranaka o imenovanju novog direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ u okviru procesa raspodjele političkih pozicija bili protivni odredbama Zakona o policijskim službenicima.

Bosna i Hercegovina 12.12.2014 | 17:20
Imenovanja direktora ne smiju biti političke prirode

"Dalje spekulacije u tom smislu ili pokušaji da se izmijene postojeće odredbe da bi se omogućilo političko imenovanje direktora policijskih organa, bili bi u suprotnosti ne samo sa zakonom, nego i protivni najboljim primjerima iz prakse kojima se osigurava profesionalno obavljanje policijskog rada u BiH, uz adekvatnu zaštitu od neodgovarajuće političke kontrole nad ovim institucijama", navode iz OHR-a, reagujući na medijske izvještaje i spekulacije u vezi sa ovim pitanjem.

U sopštenju se dodaje da Zakon o policijskim službenicima sadrži izričite odredbe koje imaju za cilj da osiguraju da se direktori policije biraju samo među onim kandidatima koji trenutno rade kao policijski službenici najvišeg ranga i imaju neophodne vještine i dugogodišnje radno iskustvo, kao i da se biraju za fiksni mandat.

Ove odredbe, kako se navodi, namjerno su ugrađene u zakon kao mehanizam za sprečavanje neprimjerene političke kontrole nad radom policije.

"Policijski direktori ne mogu se ponovno imenovati na osnovu izbornog ciklusa", dodaje se u saopštenju.

Komentari / 0

Ostavite komentar