Именовања директора не смију бити политичке природе

ОХР је саопштио да би разговори политичких странака о именовању новог директора Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ у оквиру процеса расподјеле политичких позиција били противни одредбама Закона о полицијским службеницима.

Босна и Херцеговина 12.12.2014 | 17:20
Именовања директора не смију бити политичке природе

"Даље спекулације у том смислу или покушаји да се измијене постојеће одредбе да би се омогућило политичко именовање директора полицијских органа, били би у супротности не само са законом, него и противни најбољим примјерима из праксе којима се осигурава професионално обављање полицијског рада у БиХ, уз адекватну заштиту од неодговарајуће политичке контроле над овим институцијама", наводе из ОХР-а, реагујући на медијске извјештаје и спекулације у вези са овим питањем.

У сопштењу се додаје да Закон о полицијским службеницима садржи изричите одредбе које имају за циљ да осигурају да се директори полиције бирају само међу оним кандидатима који тренутно раде као полицијски службеници највишег ранга и имају неопходне вјештине и дугогодишње радно искуство, као и да се бирају за фиксни мандат.

Ове одредбе, како се наводи, намјерно су уграђене у закон као механизам за спречавање непримјерене политичке контроле над радом полиције.

"Полицијски директори не могу се поновно именовати на основу изборног циклуса", додаје се у саопштењу.

Коментари / 0

Оставите коментар