Ukinut pritvor osumnjičenim za terorizam

Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane četvorici osumnjičenih za terorizam i javno podsticanje na terorističke aktivnosti u predmetu "Husein Bosnić i drugi".

 

Bosna i Hercegovina 11.12.2014 | 16:46
Ukinut pritvor osumnjičenim za terorizam

Mjere zabrane određene su Salku Imamoviću, Mehmedu Tutmiću, Enveru Laliću i Fikretu Hadžiću, saopšteno je iz Suda BiH. 

Osumnjičenim je izrečena zabrana napuštanja mjesta boravka, zabrana putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabrana izdavanja novih putnih isprava, kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak granice BiH. Određena im je i obaveza svakodnevnog javljanja nadležnom organu. 

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti biće vršena svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im biti određen pritvor.

Salko Imamović i Mehmed Tutmić osumnjičeni su za krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, a Enver Lalić i Fikret Hadžić za krivično
djelo organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam i finansiranje terorističkih akitvnosti. 

Husein Bilal Bosnić je sa još 15 pripadnika selefijske zajednice uhapšen 3. septembra u akciji Agencije za istrage i zaštitu BiH kodnog naziva "Damask", zbog sumnje da je organizovao terorističke grupe, te javno podsticao na terorističke aktivnosti.


Komentari / 0

Ostavite komentar