Nema dokaza za špijuniranje Merkel?

Još nema dokaza da je NSA špijunirala razgovore kancelarke Merkel, saopšteno je iz nemačkog saveznog tužilaštva.

Svijet 11.12.2014 | 16:18
Nema dokaza za špijuniranje Merkel?

Šef nemačkog saveznog tužilaštva saopštio je danas kako još uvek nema dokaza da je američka Nacionalna bezbednosna služba (NSA) prošle godine prisluškivala razgovore s mobilnog telefona kancelarke Angele Merkel, ali da se istraga o tome nastavlja.

Harald Range je na tradicionalnog konferenciji za novinare, koja se organizuje krajem svake godine, istakao da je istraga o ovom slučaju suočena sa brojnim poteškoćama, prenosi AP.

Nemačka, između ostalog, ne raspolaže originalnim nalogom NSA da se nadziru Merkelini razgovori, a list Špigel, koji je objavio informaciju o prisluškivanju, pozvao se na zakonsko pravo da se ne odazove zahtevu za obezbeđivanje originala ili odgovaranje na pitanja o njemu.

Sama NSA odbija da komentariše ovaj slučaj, dok Edvard Snouden, od koga je informacija potekla, nije odgovorio na zahtev da da pisanu izjavu o tome.

Range ističe kako istraga o drugom slučaju moguće špijunaže za račun SAD bolje napreduje. Radi se o nemačkom obaveštajnom agentu osumnjičenom za dostavljanje oko 200 poverljivih dokumenata Centralnoj obaveštajnoj agenciji SAD (CIA) i za nuđenje špijunskih usluga Rusiji.

Range je izneo očekivanje da će ova istraga biti okončana već u prvim mesecima 2015, što bi moglo da dovede do prve nemačke optužnice za špijuniranje za račun SAD posle Drugog svetskog rata.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

JA

11.12.2014 16:25

Ja nju nikada nebi spijunirao,od nje se retko čuje koja pametna rijec!!!Pozzz

ODGOVORITE
Name

ranjaš

11.12.2014 19:49

Da su rekli da su te rusi špijunitali vi bi izmislili Dokaze Lutkari jedni

ODGOVORITE