Fleksibilna zgrada

Zgrada nalik modernoj fioci u kojoj se elementi uvlače i izvlače začaraće vas svojim neverovatnim funkcijama...

Zanimljivosti 10.12.2014 | 22:43
Fleksibilna zgrada

Luksuzna zgrada od sedam spratova pod nazivom “Sharifi-ha” delo je arhitekstonskog tima "Nextoffice" i lep enterijer nije sve što ona poseduje.

Spratovi u ovoj zgradi dizajnirani su da se menjaju u zavisnosti od godišnjeg doba i potreba vlasnika. Spoljašnji zidovi napravljeni su tako da se pokreću i tako nude mogućnost da se ukućani "sakriju" iza terase kada im je hladno ili uživaju na terasi kada dođu letnji meseci.

Osnovni koncept ove zgrade je tradicionalna iranska kuća koja ima prostorije za zimsko i letnje  vreme. Tokom leta nudi otvorene prostore sa velikim terasama, a tokom hladnih teheranskih zima kuća se menja, zatvara i uklanja velike balkone.

Dizajn se zasniva na okretnim sekcijama koje stoje na pokretnim gredama i platformi koja se nalazi ispod dnevne sobe, omogućavajući da kuća postane nešto poput moderne fioke.

Osim zanimljivih terasa, enterijer nimalo ne zaostaje. Ogromni apartmani na dva nivoa moderno su opremljeni  i komforni. Kuća "Sharifi-ha" nalazi se u Darrousu u Teheranu, ali ideja zaslužuje kopiranje na svim meridijanima sa oštrim klimatskim razlikama.

Pogledajte u galeriji kakoizgleda ova fleksibilna zgrada.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bolji je

10.12.2014 22:52

Vijest od prije nekoliko godina je da se Dodikova kuća u Bakincima može rotirati.

ODGOVORITE