Brčko: Usvojen rebalans budžeta

Vlada distrikta Brčko usvojila je danas prijedlog rebalansa budžeta distrikta za 2014. godinu u iznosu od oko 21 milion KM, tako da ukupan iznos budžeta za ovu fiskalnu godinu koji će biti upućen u skupštinsku proceduru iznosi 252.968.000 maraka.

Bosna i Hercegovina 08.12.2014 | 19:59
Brčko: Usvojen rebalans budžeta

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić rekao je novinarima nakon sjednice da će veći dio rebalansiranih budžetskih sredstava biti uložen u završetak realizacije projekta vodosnabdijevanja na području distrikta, te u subvencionisanje privrede, što je, prema njegovim riječima, zakonska obaveza Vlade.

Vlada je na današnjem vanrednom zasjedanju utvrdila i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o izvršernju budžeta distrikta Brčko za 2014. godinu koji će, takođe, biti upućen na razmatranje lokalnom parlamentu.

Razmatrajući informaciju o finansijskom stanju svih institucija, javnih ustanova i preduzeća u distriktu Brčko koje su novac deponovale, a neke i oročile kod Bobar banke, čije je poslovanje od nedavno pod prinudnom upravom, Vlada je donijela nekoliko zaključaka, među kojima i da nadležni iz Direkcije za finansije distrikta što prije obave razgovore sa rukovodicima Agencije za bankarstvo Republike Srpske i sa prinudnim upravnikom Bobar banke na kojima bi se tražilo da se izvrši sanacija te banke.

"U razgovorima treba istaći da izvršna vlast distrikta kao eventualno rješenje za nastali problem ne prihvata likvidaciju te banke, nego zahtijeva da se Bobar banka stavi pod stečaj", sugerisao je Domić.

Brčanska Vlada donijela je danas zaključak kojim je zadužila Direkciju za finansije distrikta Brčko da u potpunosti sagleda u kojoj je mjeri novonastala situacija u Bobar banci opteretila stanovništvo i institucije distrikta, te da utvrdi u kojem se obimu sve to odražava na privredu u ovoj lokalnoj zajednici.

Jedan od zaključaka je i da o problemu deponovanih i oročenih sredstava u Bobar banci bude informisan i supervizor za distrikt Brčko.

Na vanrednom zasjedanju Vlade distrikta ocijenjeno je da su izostale pravovremene informacije iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske i iz Centralne banke BiH u vezi sa problemima u Bobar banci.

Komentari / 0

Ostavite komentar