Dug od 276 miliona KM neće biti naplaćen?

Značajan iznos duga javnih preduzeća u Federaciji BiH, od ukupno 276,5 miliona KM, prema informacijama federalne Poreske uprave, je nenaplativ jer je riječ o preduzećima u većinskom vlasništvu Vlade FBiH koja su nelikvidna i nisu u mogućnosti da stvaraju novu vrijednost, niti da izmiruju obaveze.

Bosna i Hercegovina 07.12.2014 | 19:40
Dug od 276 miliona KM neće biti naplaćen?

Među najvećim poreskim dužnicima su preduzeća Željeznice FBiH, Rudnici "Kreka", Hidrogradnja, rudnici "Breza", te Agrokomerc, koja su, kako navode u federalnoj Poreskoj upravi, na osnovu nagomilanih dugova tokom proteklih godina, dužna da plate i zateznu kamatu od ukupno 27,6 miliona KM, pišu federalni listovi.

Kako je navedeno, ova enormna cifra će jednostavno biti oproštena, tj. zatezne kamate će biti otpisane jer su vladajući SDP i SDA u svom mandatu napravili izmjene Zakona o visini zatezne kamate FBiH koji to
dopušta.

Kao dodatne probleme naplate dugovanja iz Poreske uprave FBiH naveli su da je imovina dužnika najčešće opterećena hipotekama banaka i drugih povjerilaca, te da sama preduzeća nemaju finansijskih sredstava za plaćanje duga, niti zbog nelikvidnosti mogu zaključiti sporazum o odgođenom plaćanju ili plaćanju duga na rate.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MILOŠ

07.12.2014 13:00

Zar ovo nije bolji BH entitet?

ODGOVORITE
Name

Geography

07.12.2014 21:25

vidite da je Baja bio u pravu kada je govorio da je RS bolji dio BiH

ODGOVORITE