Daju dosta golova, a ne koštaju mnogo!

Evo najboljih 11 napadača koji već od januara mogu sami da odlučuju o novoj sredini.

Fudbal 05.12.2014 | 23:45
Daju dosta golova, a ne koštaju mnogo!

Igrači kojima ugovori ističu na leto, već u januaru mogu slobodno da krenu u potragu za novom sredinom. Doduše uz malo obeštećenje, ali to nije ništa u odnosu na kvalitet koji se kupuje. Tada se mnogi klubovi koji nemaju novca za dovođenje multimilionskih pojačanja okreću upravo ovom tržištu. Mnogo je fudbalera koji iz nekog razloga ne žele da produžuju ugovore, a među njima se nalazi pregršt zvezda svetskog fudbala, za čije bi dovođenje u nekom drugom trenutku moralo da se odvoji i više od deset miliona.

Listu od 11 najboljih napadača koji mogu slobodno da razmišljaju o svojoj bliskoj budućnosti sastavio je sportski portal Squawka.com, a mi smo je malo prilagodili.

S obzirom na to da je danas rođendan Andre-Pjeru Žinjaku, počećemo od njega. Njegov ugovor sa Marseljem ističe krajem sezone, a on je javno obavestio svoje poslodavce da od nastavka saradnje nema ništa, jer su mu potrebni veći izazovi. Sjajan je kada je okrenut leđima od gola, dobar je u igri glavom, a ume da šutne i iz daljine, pa bi svaki tim koji kuburi sa pouzdanim špicem morao da razmisli o dovođenje Francuza u svoje redove. On deli prvo mesto na listi strelaca u francuskoj Ligi 1.

Sledeći na red dolazi nekada veliki holandski talenat Klas-Jan Huntelar. Kada je počinjao karijeru smatran je legitimnim naslednikom Denisa Bergkampa i Patrika Klajverta, ali nije u potpunosti opravdao ta očekivanja. Trenutno je u Šalkeu, ali ne još zadugo, pošto će u januaru moći sam da bira svoju sredinu. Iako nije ostvario pun potencijal, uvek predstavlja opasnost u protivničkom šesnaestercu u šta su se najbolje uverili Meksikanci prošlog leta u Brazilu.

Selimo se u Ukrajinu, gde Šahtjor ima velike probleme u pregovorima o produžetku saradnje sa Luizom Adrijanom . A kakvu on samo sezonu ima. I ne samo ovu. Doduše ove godine je stvarno počeo da rešeta mreže kad god stigne, posebno u važnim mečevima Lige šampiona. Protiv Bate Borisova je u dve utakmice postigao osam golova. Ne znamo koji tim ne bi voleo da vidi ovog Brazilca ispred svog veznog reda.

Četvrti fudbaler na listi je veliki talenat koji je rastao u Fiorentini, ali još uvek nije u potpunosti fudbalski stasao, pa je proveo celu prošlu sezonu na pozajmici u Modeni. Reč je o Kumi Babakaru za koga će se najverovatnije u januaru grabiti pola Evrope. Prošle sezone je u Seriji B postigao 20 golova, ali ni to ga nije preporučilo Vinčencu Monteli, pa će i on po svemu sudeći sreću tražiti na nekom drugom mestu.

U Istanbulu igra Goran Pandev, tačnije u Galatasaraju, ali je on sa njima potpisao ugovor samo na godinu dana, pa će sam moći da odluči o tome gde će dalje. Mnoge spekulacije oko njegove budućnosti su se pojavile u medijima, ali tek u januaru će on dobiti konkretne ponude. Svi znaju koliko je on ubitačan za protivničke golmane kada je u formi i kada mu date dovoljno prostora i vremena da uputi udarac. Njegovi potezi su odlučivali i neke velike derbije.

Nakratko se vraćamo u Marselj, gde je potpuno fudbalski stasala zvezda Gane Andre Aju. On kao i njegov klupski kolega Žinjak ima ugovor do leta. Igrač koji raspolaže velikom brzinom, sjajnom tehnikom, kao i prelepim šutem mogao bi da zaigra u gotovo svakom klubu, pa se i zbog njega sa velikim nestrpljenjem očekuje januar.

Fudbaler Sanderlenda koji je u prethodnom kolu Premijer lige postigao gol protiv Mančester Sitija je Konor Vikam. Na veliku žalost navijača na Stadionu Svetlosti, i njegov ugovor ističe na leto, pa će biti teško odbiti mnoge interesente za njegove usluge. On je doveden iz Ipsviča za 12 miliona funti 2011. godine, a prošle sezone je bukvalno svojeručno spasio svoj tim ispadanja iz lige.

Da ne bude da smo samo u Marselju bili dva puta, vraćamo se i u Ukrajinu. Igrač Dnjepra Jevhen Konopljanka u medijima je seljen u Premijer ligu nebrojeno puta, ali do takvih poteza u realnosti nikada nije došlo (svi se još sećamo kako je Jan Ejr ispao neozbiljan kada ga je dovodio u Liverpul). Možda će ovog januara neki od tračeva o njegovoj selidbi na Ostrvo i biti konkretizovan. Iako je krilni igrač, svojom kreativnošću, nepredvidivošću, brzinom i sposobnošću da postiže važne golove on definitivno zaslužuje da se nađe na ovoj listi.

U Juventusu je toliko teško izboriti se za mesto u napadu od kada su tu Alvaro Morata, Fernando Ljorente i Karlos Tevez, a to je na svojoj koži najbolje osetio Sebastijan "Atomski mrav" Đovinko. S obzirom na vrlo sitnu građu, kao i na sjajnu tehniku, on može da napravi problem skoro svakoj odbrani. Prema našem mišljenju, jedina greška za njega bi bila odlazak u Premijer ligu, jer bi tamo vrlo teško mogao da se uklopi u čvrstu igru kakvu gaje engleski štoperi.

Još jedan Italijan koji se nalazi na ovoj listi je Đanpaolo Pacini, koji je navodno na meti Kvins Park Rendžersa, Sanderlenda i Aston Vile.

Poslednji, ali ne i najmanje važan na spisku je Dani Ings iz Barnlija. Njegovi golovi su doveli ovaj tim do Premijer lige, a kada se uklopio u elitni rang takmičenja postigao je četiri gola na šest poslednjih utakmica. I oko njega će se mnogi boriti.

Bilo kako bilo, očekuje nas jedan od zanimljivijih januara.

Komentari / 0

Ostavite komentar